Tutkija: Venäjän ja EU:n vedettävä yhtä köyttä Ukrainan kriisin ratkaisussa

Julkaistu:

Ukrainan tapahtumat ovat viime päivinä vyöryneet vauhdilla, jossa kansainvälisen yhteisön on vaikea pysyä mukana.
Vielä vaikeammaksi tilanteen ratkaisemisen tekee se, että Venäjän ja lännen on hyvin vaikea löytää yhteistä linjaa, jolla Ukrainaa tuettaisiin kohti rauhaa ja poliittista sopua.

EU-maat sopivat torstai-iltana Ukrainan hallinnon vastaisista pakotteista, joilla tuskin on suurta vaikutusta tilanteeseen.
Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen pitää kuitenkin tärkeänä, että EU:n yhteinen kanta tuodaan voimakkaasti pakotteiden kautta esille.

– EU:n on tarpeellista antaa vahva poliittinen viesti siitä, että väkivalta on saatava päätökseen ja neuvotteluihin on ryhdyttävä. Pakotteiden käynnistäminen on tästä selvä poliittinen signaali, Tiilikainen sanoo.
Samaan aikaan kolmen EU-maan ulkoministerit suhasivat Kiovassa yrittäen saada presidentti Viktor Janukovitshia neuvotteluratkaisuun länsimielisen opposition kanssa. Venäjä taas lähetti maahan oman välittäjänsä.

EU:n keinot vaikuttaa kriisiin yksin ovat asiantuntijoiden mukaan joka tapauksessa hyvin rajalliset.

Venäjällä vipuvoimaa olisi


Eriseuraisuus näkyi torstaina siinäkin, että Venäjä protestoi länsimaiden pakotteita vastaan jo ennen EU-kokouksen alkua. Ulkoministeri Sergei Lavrov vertasi niitä kiristykseen.

Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen näkee Ukrainassa valtataistelun asetelman, mutta muistuttaa myös Venäjän ja EU:n yhteisistä intresseistä. Kumpikaan ei halua Ukrainan tilanteen kärjistyvän sisällissodaksi.

Kivinen uskoo, että Venäjä pyrkii neuvotteluratkaisuun, mutta myös pitämään kiinni presidentti Viktor Janukovitshista.

Venäjän merkitystä kriisin ratkaisussa painottaa myös Venäjään ja lähialueisiin perehtynyt professori Pekka Sutela.

– Ukrainan sisällä ratkaisun avaimia ei sekavassa tilanteessa ole kellään. Vipuvoimaa on vain Venäjällä, jonka rahoituksesta Ukraina on riippuvainen nyt ja tulevaisuudessa, Sutela sanoo.

Hänen mielestään paine siihen, että Venäjä ottaa voimakkaamman roolin kriisin ratkaisemiseksi, on kova, koska sitä ei pysty kukaan muu tekemään.

Venäjä vastarannalla myös YK:ssa


Kaikesta heikkoudestaan huolimatta pakotteet lukeutuvat EU:n keinovalikoimasta jo järeimpään päähän. Tiilikaisen mukaan seuraava askel olisi hakea laajempaa kansainvälistä yhteisöä, YK:n turvallisuusneuvostoa, ratkomaan tilannetta.

– Jos tilanteeseen ei saada ratkaisua ja väkivalta jatkuu, on selvää, että kansainvälisen yhteisön on alettava miettiä yhteisiä toimia laajemmin. Tällöin YK:n turvallisuusneuvosto on ainoa, joka voi oikeuttaa puuttumisen toisen valtion sisäisiin asioihin.

YK:n yksimielisen päätöslauselman saaminen ei olisi helppoa. Venäjällä on veto-oikeus, jolla se voi estää päätöksiä.

– Se on jarruttavana tekijänä, Tiilikainen sanoo.

Kivinen katsoo, että ratkaisun eteneminen vaatii joka tapauksessa EU:n ja Venäjän yhteistyötä. Kansainvälinen neuvottelukoalitio on Ukrainankin tilanteessa mahdollinen.

– Mukana pitäisi olla EU:n, Venäjän ja riittävässä määrin Ukrainan eri osapuolten edustus. Ongelmana on, että Ukrainan oppositiossa on hyvin erilaisia voimia edustettuina.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt