Kultaiset kotkat vs. Oikea sektori - nämä joukot taistelevat Ukrainassa

Julkaistu: , Päivitetty:

Ukrainan mellakkapoliisien etulinjassa ovat pelätyt sisäministeriön eliittijoukot. Toisella puolella taistelevat äärimieliset nationalistit.
Ukrainan levottomuudet räjähtivät käsiin tiistaina, kun mellakkapoliisi alkoi tunkeutua barrikadien läpi kohti Itsenäisyyden aukiota Maidania. Joukkojen mukana on mediatietojen mukaan nähty jälleen hallinnon Berkut-erikoisjoukkoja, joita on aiemmin syytetty jopa mielenosoittajien summittaisista ampumisista.

Virallinen syy hyökkäykseen Maidanille on "terroristien" kukistaminen, kuten Ukrainan hallinto on ilmoittanut. Ukrainan äärioikeiston Oikea sektori -liike (
Pravyj Sektor) on esiintynyt avoimesti tavallisten mielenosoittajien rinnalla Maidanilla. Viimeinen pisara oli Oikean sektorin ilmoitus, että kaikkien aseenomistajien olisi saavuttava puolustamaan Maidania hyökkäykseltä.

IS esittelee seuraavassa nämä Ukrainan taistelujen ääripäät:

Kultaiset kotkat


Kun Ukrainan poliisivoimia on kansannousun aikana syytetty  mielenosoittajien hakkaamisista ja jopa surmista, sormi on osoittanut  erityisesti sisäministeriön alaista Berkut-eliittijoukkoa.

Nimi tulee Ukrainan kielen sanasta, joka tarkoittaa kultaista kotkaa. Kotka-logo on kirjailtu Berkut-joukkojen maastopuvun oikeaan hihaan.


Berkutia kuvaillaan Ukrainassa presidentti
Viktor Janukovitshin sortohallinnon tukijalaksi, jolle annetaan likaisimmat tehtävät mielenosoitusten tukahduttamisessa.

Uutistoimistokuvista Kiovan kaduilta on voinut päätellä, että väite ei ole  tuulesta temmattu. Missä tapahtuu, siellä ovat Berkutin maastoasuiset miehet mukana pamppuineen, kilpineen ja automaattiaseineen.

Kolkkoa mainetta kasvatti kuukausi sitten julkisuuteen levinnyt video, jossa erikoisjoukot nöyryyttivät alastomaksi riisuttua mielenosoittajaa, pakottivat tämän seisomaan pakkasessa ja ottivat kameroillaan kuvia miehestä jäähakku kädessä. Lopuksi miestä potkittiin jaloille. Ukrainan sisäministeriö joutui pyytämään anteeksi tapahtunutta ja lupaamaan tutkinnan asiasta.

Berkut perustettiin vuonna 1992, mutta sen juuret ovat neuvostoajan Omon-erikoisjoukoissa. Alunperin sen piti taistella järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan, mutta toimenkuvaa laajennettiin "massatapahtumien" hallintaan.


BBC:n selvityksen mukaan Berkutissa on noin 4000-5000 jäsentä, jotka on huolellisesti valittu poliisivoimista tai armeijasta. Joukot on jaettu paikallisosastoihin, joita voidaan liikutella ympäriinsä. Kiovassa toimivien Berkut-poliisien väitetään oleva maan itäosista, joka on Janukovitshin kannatusaluetta. Tällä on haluttu varmistaa heidän uskollisuutensa.

Berkutin poliisit saavat noin 1,5-2 kertaa parempaa palkkaa kuin tavalliset poliisit. Heidän koulutuksensa on kovempi ja kalustonsa uudenaikaisempaa.

Berkutia ohjailee Ukrainan sisäministeri Vitali Zahartshenko, joka on Janokovitshin lähimpiä liittolaisia ja kuuluu Ukrainan vallanpitäjien ydinpiiriin.

Oikea sektori


Ukrainan hallituksen vastaiset mielenosoitukset alkoivat ihmisten rauhanomaisena protestina maan EU-sopimuksen hylkäämistä vastaan marraskuussa. Tavalliset ukrainalaiset ovat jääneet protesteissa usien sivurooliin, kun kaiken huomion kaduilla ovat vieneet polttopulloja heittelevät ja autonrenkaita polttavat aktivistit.

Mielenosoittajat ovat monenkirjavaa joukkoa, mutta porukan sekaan epäillään kätkeytyvän noin 500 äärioikeistolaista aktivistia, jotka käyvät liki avointa sotaa poliisia vastaan.

Pahimmista ylilyönneistä syytetään Oikea sektori (Pravyj Sektor) -liikkeen aktivisteja, joiden on pitänyt hallussaan useita rakennuksia Kiovan keskustassa. Ukrainan hallinto syyttää aktivisteja "terroristeiksi".

Oikea sektori on toiminut koko ajan avoimemmin, ja se on järjestänyt Maidanilla jopa julkisia mellakkaharjoituksia.


Oikea sektori on äärikansallismielisten voimien liittouma, johon arvellaan kuuluvan myös jalkapallohuligaaneja. Heitä ei kiinnosta mielenosoituksissa muu kuin mahdollisuus horjuttaa hallintoa.

- Eurooppa merkitsisi kuolemaa Ukrainalle, kansallisvaltiolle ja kristillisyydelle. Haluamme Ukrainan ukrainalaisille ja ukrainalaisten johdettavaksi eikä kenenkään muun intressejä palvelemaan, liikkeen koordinaattoreihin kuuluva Andriy Tarasenko sanoi kuukausi sitten brittilehti Guardianin haastatteluissa.
 
Hän sanoi ryhmän tavoitteeksi vallankumouksen ja myönsi sen silloin koordinoivan väkivaltaa kaduilla.
Hallinnon rajujen vastatoimien takia Oikean sektorin suosion on pelätty kasvavan koko ajan ja samalla hyökkäysten poliisia vastaan lisääntyvän.


Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt