Ainakin 21 kuollut Kiovan mellakoissa: "Tulossa ikävä päivä" - katso livelähetystä tapahtumista - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ainakin 21 kuollut Kiovan mellakoissa: "Tulossa ikävä päivä" - katso livelähetystä tapahtumista

Eilen Ukrainan pääkaupungissa alkaneet mellakat jatkuvat edelleen. Kuolonuhrien määrä on kasvanut yön aikana.

18.2.2014 19:26 | Päivitetty 19.2.2014 7:55

Mellakoissa on kuollut ainakin 21 ihmistä, joista 14 on mielenosoittajia ja seitsemän poliiseja. Lisäksi satoja on haavoittunut.

"Tulossa ikävä päivä"

Ukrainassa on tulossa jälleen ikävä päivä, ennakoi Suomen suurlähettiläs Arja Makkonen Kiovasta STT:lle.

Makkonen uskoo, että poliisi pyrkii lopettamaan mielenosoitukset. Metro on suljettu eikä kaupunkiin pääse autolla. Makkonen ei osaa arvioida, kuinka pitkään mielenosoittajat pystyvät vastustamaan tilannetta.

Rajut yhteenotot jatkuivat itsenäisyyspäivän aukiolla Kiovassa läpi tiistain ja keskiviikon välisen yön. Aukio oli yhtä tulimerta.­

Suurlähettilään mukaan yöllä poliisi otti kiinni 50 mielenosoittajaa. Palaneesta opposition päämajasta pelastettiin 40 ihmistä.

Makkosen asunto on lähellä mielenosoitusten keskuspaikkaa Itsenäisyysaukioita. Hän kertoo, että aukio palaa edelleen ja sieltä kuuluu kova ryske.

Näin mellakoitiin yöllä

Kiovassa poliisi aloitti pian keskiyön jälkeen uusimman rynnäkön mielenosoitusten keskuspaikalle Itsenäisyysaukiolle. Mielenosoittajat ovat heitelleet poliisia muun muassa kivillä ja polttopulloilla sekä sytyttäneet autonrenkaista koottuja esteitä tuleen.

Poliisi on käyttänyt tainnutuskranaatteja ja vesitykkejä. Paikalta kerrotaan kuuluneen useita räjähdyksiä ja ampumisen ääniä.

Oppositiojohtaja Vitali Klitshkon ja presidentti Viktor Janukovitshin yölliset neuvottelut eivät tuottaneet tulosta.

Aamu valkenee Itsenäisyysaukiolla Kiovassa. Oppositiojohtaja Vitali Klitshkon ja presidentti Viktor Janukovitshin yölliset neuvottelut eivät tuottaneet tulosta.­

Janukovitsh syyttää oppositiota

Ukrainassa presidentti Viktor Janukovitsh on antanut lausunnon, jossa hän syyttää maan oppositiota viimeaikaisista väkivaltaisuuksista Kiovassa.

Lausunnossaan Janukovitsh kehotti oppositiojohtajia ottamaan etäisyyttä ryhmiin, joita hän kutsuu radikaaleiksi.

Janukovitsh toteaa, että protestoijat ovat "ylittäneet rajan" ja sanoo, että keskustelut opposition kanssa käydään "eri sävyyn", elleivät opposition johtajat tee pesäeroa protestoijiin.

Mielenosoittajat valmistelevat polttopulloja keskiviikkoaamuna.­

"Tilanne on arvaamaton"

Yhdysvaltain ulkoministeriö päivitti yöllä Ukrainaa koskevaa matkustustiedotettaan. Uudessa tiedotteessa amerikkalaisia kehotetaan välttämään mielenosoituksia ja suuria kokoontumisia.

- Tilanne Ukrainassa on arvaamaton ja voi muuttua nopeasti. On mahdollista, että poliisin ja mielenosoittajien välillä tapahtuu lisää väkivaltaisia yhteenottoja Kiovassa ja muissa kaupungeissa, tiedotteessa kerrotaan.

Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa ihmisiä pelastettiin tulessa olevasta rakennuksesta, jota oppositio on viime aikoina käyttänyt päämajanaan. Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoi verkkosivuillaan silminnäkijähavainnoista, joiden mukaan monikerroksisesta talosta on paennut ihmisiä hyppäämällä ikkunoista.

Ulkopuolella olevat mielenosoittajat ottivat silminnäkijöiden mukaan  hyppääjiä vastaan teltoilla, joita aiemmin käytettiin protestoijien leirissä Itsenäisyysaukiolla.

Ihmiset pakenivat palavasta rakennuksesta.­

Mellakoita myös Kiovan ulkopuolella

Yön aikana mellakat ovat kiihtyneet myös Kiovan ulkopuolella.

Maan länsiosissa sijaitsevassa Ternopilin kaupungissa hallitusta vastustavat mielenosoittajat ovat sytyttäneet poliisiaseman tuleen ja vallanneet syyttäjänviraston, kertoo uutistoimisto Reuters. Kaupunki sijaitsee runsaan 400 kilometrin päässä Kiovasta.

Länsi-Ukrainassa vallattiin poliisiasemia ja hallintorakennuksia jo eilen ainakin Lvivissä ja Ivano-Frankivskissa.

 

Itsenäisyysaukio näytti yöllä taistelukentältä.­

"Yhä useampi hyväksyy väkivallan"

Tiistai-iltana televisiokuvasta näkyi, kuinka poliisi ampui mielenosoittajia vesitykeillä. Aukiolla paloi telttoja ja ihmiset lauloivat Ukrainan kansallishymniä. STT:n Kiovasta tavoittaman paikallisen mukaan mielenosoittajat olivat onnistuneet sytyttämään yhden vesitykkiauton tuleen.

Pelkällä etunimellään esiintyvän Igorin mukaan poliisi oli onnistunut valloittamaan mielenosoittajien barrikadit kahdesta suunnasta, mutta mielenosoittajat olivat sytyttäneet rengaskasoja tuleen pitääkseen poliisin loitolla.

Igor uskoi väkivaltaisuuksien nostattavan keskiviikoksi entistäkin suuremmat protestit.

- Näin on käynyt aina ennenkin. Kun poliisi käyttää väkivaltaa, yhä useampi lähtee kaduille. Yhä useampi mielenosoittaja myös hyväksyy mielenosoittajien väkivallankäytön, Igor kertoi STT:lle puhelimitse myöhään tiistaina.

Mielenosoittajat kerääntyivät tulien lähistölle keskiviikon vastaisena yönä.­

Igorin mukaan mellakkapoliiseja ei ole tarpeeksi hillitsemään mielenosoittajia maan länsiosissa. Hänen arvionsa mukaan Janukovitsh ei halua myöskään julistaa maahan sotatilaa, sillä tämä ei ole varma, kummalle puolelle armeija asettuisi.

Viranomaiset sulkivat tiistaina oppositiomielisen Kanava 5:n, joka jatkaa lähetystään internetissä.

Kaupungintalo vallattiin taas

Aiemmin tiistai-iltana protestoijat valtasivat uudelleen Kiovan kaupungintalon. Paikalla olevan AFP:n kirjeenvaihtajan mukaan aktivistit pystyttivät rakennuksen sisälle ensiapupisteen.

Vielä kolme päivää sitten mielenosoittajat lopettivat kaupungintalon valtauksen vastineeksi siitä, että hallinto luopuu mielenosoittajia vastaan nostamistaan syytteistä.

Itsenäisyysaukiolla Kiovassa rajut yhteenotot ovat jatkuneet tiistaista keskiviikkoon. Yli 20 ihmistä on kuollut yhteenotoissa.­

 

Tiistaista tuli levottomuuksien väkivaltaisin päivä. Suomen Kiovan-suurlähettilään Arja Makkosen mukaan tilanne kärjistyi, kun Ukrainan parlamentti ei odotuksista huolimatta käsitellyt opposition lakiehdotusta, joka olisi palauttanut maahan vuoden 2004 perustuslain. Se olisi siirtänyt valtaa presidentiltä parlamentille.

Tilanne rauhoittui hetkeksi aamun väkivaltaisuuksien jälkeen, mutta tunnelma kiristyi taas illalla, kun viranomaiset jalkauttivat mellakkapoliiseja Itsenäisyysaukion ympärille. Kaupungissa kiertäneen huhun mukaan myös panssarivaunuja olisi ajettu keskustaa kohti.

Aukio on ollut mielenosoitusten keskus jo monta kuukautta, ja tiistaina siellä oli yli 20 000 mielenosoittajaa. Väkeä olisi ollut enemmänkin, mutta hallitus sulki iltapäivällä metron ja Kiovaan kulkevat tiet, jotteivät opposition apuvoimat pääsisi paikalle.

Hyökkäys puoluetoimistoon

Ukrainan turvallisuusjoukot varoittivat eilen mielenosoittajia kovista otteista, jos yhteenotot eivät loppuisi iltaan mennessä. Oppositiojohtaja Vitali Klitshko kehotti naisia ja lapsia poistumaan Itsenäisyyden aukiolta.

Mielenosoittajat sytyttivät tuleen autoja ja heittelivät poliiseja kivillä. Poliisi vastasi kumiluodeilla ja kaasulla.

BBC:n toimittajan mukaan ei ole varmaa, kumpi osapuoli aloitti levottomuudet. Mielenosoittajat ja poliisi syyttivät toisiaan.

Poliisi aloitti hyökkäyksen Itsenäisyyden aukiolle tiistai-iltana.­

Mielenosoittajat hyökkäsivät myös presidentti Janukovitshin puoluetoimistoon. Yksi ihminen löytyi sisältä kuolleena. BBC:n mukaan hän oli ilmeisesti Alueiden puolueen työntekijä.

Kolmen mielenosoittajan ruumiit löydettiin rakennuksesta parlamentin läheltä. Kolme mielenosoittajaa oli kuollut kadulle. Sisäministeriön mukaan yksi poliisi sai surmansa, kun häntä ammuttiin niskaan.

Väkivalta tuomitaan

Euroopan unioni, Yhdysvallat ja YK ovat vaatineet väkivaltaisuuksien lopettamista Ukrainassa. EU:n ulkoministeri Catherine Ashton tuomitsi tiistaina kaiken väkivallan Ukrainassa.

– Olen erittäin huolestunut Kiovan tilanteen vakavasta uudelleen kiristymisestä ja uhreista, Ashton sanoi.

Savu peitti taivaan Itsenäisyyden aukion yllä.­

Myös Yhdysvallat kehotti presidentti Janukovitshia lopettamaan väkivaltaisuudet. Samoin ovat kehottaneet myös muun muassa Puolan, Ranskan ja Saksan ulkoministerit.

Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt kirjoittaa blogissaan olevansa erittäin huolestunut tilanteesta. Myöhään tiistai-iltana hän twiittasi, että vain presidentti Janukovitsh voisi enää estää katastrofin maassa.

Ukrainan levottomuudet alkoivat marraskuussa, kun Janukovitsh päätti hylätä lähentymisen EU:n kanssa ja hakea tiiviimpää taloudellista suhdetta Venäjän kanssa. Sittemmin mellakat laantuivat, mutta mielenosoittajat pysyivät asemissaan.

Liekit roihusivat poliisien keskellä Kiovassa tiistaina.­

Oppositiojohtaja Vitali Klitshko (vas.) kantoi mellakoiden uhria paareilla.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?