Salat julki: Mitä Hillary Clinton todella ajatteli Monica Lewinskysta? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Salat julki: Mitä Hillary Clinton todella ajatteli Monica Lewinskysta?

Yhdysvaltain entinen ensimmäinen nainen paljasti ystävälleen tuntojaan vuonna 1998. Nyt ystävän päiväkirjamerkinnät on julkaistu.

Hillary Clintonin ystävän päiväkirja paljastaa, mitä Clinton ajatteli miehensä syrjähypystä.­

11.2.2014 18:47

Presidentti Bill Clinton petti vaimoaan Valkoisen talon harjoittelijan Monica Lewinskyn kanssa ja joutui vuonna 1998 tunnustamaan suhteen koko kansalle. Hillary Clinton kuvaili muistelmissaan myöhemmin olleensa "sanaton, surun murtama ja tyrmistynyt" miehensä syrjähypystä.

Nyt hänen silloisen ystävänsä päiväkirjamerkinnöistä on paljastunut hieman toisenlainen kuva rouva Clintonin reaktioista.

Merkinnät julkaisi ensimmäisenä konservatiivinen Washington Free Beacon -julkaisu. Julkaisulla arvellaan yleisesti olevan yhteys siihen, että Hillary Clintonin uskotaan lähtevän presidenttiehdokkaaksi vuoden 2016 presidentinvaaleihin.

Clinton kertoi vuonna 1998 tuntojaan ystävälleen, professori Diane Blairille, joka kuoli vuonna 2000. Blairin mies luovutti tämän päiväkirjat Arkansasin yliopistolle, josta ne on nyt kaivettu esiin.

Lewinsky "narsistinen hullu"

Rouva Clinton oli Blairin päiväkirjojen mukaan raivoissaan miehelleen -  mutta myös ymmärtäväinen. Hän uskoi miehensä sortuneen suhteeseen kovien työpaineiden alla ja syytti hieman jopa itseään, ettei ollut ymmärtänyt miehensä tilannetta.

- Se (suhde) oli erehdys, mutta hän sanoi miehensä puolesta sen, että tämä oli yrittänyt katkaista suhteen, vetäytyä siitä, ja samalla käsitellä henkilöä, joka oli selvästikin "narsistinen hullu", mutta tilannetta ei voinut enää hallita, Blair kirjoitti skandaalin aikaan syyskuussa 1998.

Rouva Clinton uskoi ystävänsä mukaan myös, että hänen miehensä ja Lewinskyn välinen seksi oli tunnetasolla merkityksetöntä.

Presidentti Bill Clinton halasi Valkoisen talon avustajaa Monica lewinskya yleisöjoukossa marraskuussa 1996. Myöhemmin paljastui, että heillä oli seksisuhde.­

Blairille oli päiväkirjojen mukaan jäänyt myös kuva, että Hillary ei uskonut miehensä käyttäneen hyväkseen nuorta harjoittelijaa, vaan suhde oli ollut tasapuolinen. Bill Clintonin poliittiset vastustajat Yhdysvalloissa väittävät yhä, että tämä vietteli Lewinskyn asemansa avulla.

Professori Blairin mukaan Hillary Clinton ei vuonna 1998 missään vaiheessa harkinnut eroa miehestään vaan ajatteli enemmän perheensä ja tyttärensä hyvinvointia skandaalin keskellä.

- Bill on ollut hänen paras ystävänsä 25 vuotta, aviomiehensä 23 vuotta, ja he ovat kasvaneet yhteen kaikin mahdollisin tavoin. Hänellä on vahvoja tunteita miestään, perhettään ja Chelseaa kohtaan, ja hänen täytyy vain yrittää selvittää asiat, Blair totesi tuolloin päiväkirjamerkinnässään CNN:n mukaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?