Vain aniharvat pelastajat voivat nostaa hukkuneet suomalaissukeltajat - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Vain aniharvat pelastajat voivat nostaa hukkuneet suomalaissukeltajat

Norjassa torstaina hukkuneiden suomalaissukeltajien nostamiseen tarvitaan erittäin kokeneita sukeltajia.

9.2.2014 22:43

Sukellusalan ammattilainen ja harrastaja Taija Nevalainen voi olla yksi niistä, joille soitetaan, kun Norjassa menehtyneiden suomalaissukeltajien nostaminen on ajankohtaista.

Norjan viranomaiset kokoontuvat maanantaina suunnittelemaan nosto-operaatiota. Kahden Plurdalenin vedenalaiseen luolastoon hukkuneen suomalaissukeltajan nostamistoimet eivät mitä todennäköisimmin kuitenkaan ala vielä, sillä sukellusolosuhteet ovat erittäin vaativat ja edellyttävät kokeneen, luolastoissa ja kylmässä vedessä toimimaan tottuneen sukeltajaryhmän löytämistä.

Norjassa kuolleet sukeltajat olivat luolasukeltamassa. Kuvassa luolasto Mo i Ranassa Norjassa.

Suomen Vapaaehtoisella pelastuspalvelulla eli Vapepalla on erikoissukellusryhmä, joka on erikoistunut pelastustehtäviin vaativissa olosuhteissa kuten luolastoissa ja hylyissä. Ryhmä perustettiin Pieksämäen Montolan kaivoksessa vuonna 2008 sattuneen sukellusonnettomuuden jälkeen. Paikkakuntalainen urheilusukeltaja oli kuollut sukeltaessaan vedellä täyttyneessä, hylätyssä kaivoksessa.

  Ihan lyhykäisyydessähän se juttu on, että sieltä ei tulla moneen tuntiin pois.

Nevalainen on paitsi pitkälle edennyt tekniikkasukeltaja ja Vapepan erikoissukellusryhmän jäsen, myös kokenut Plurdalenin luolastossa sukeltaja. Hän on mm. kuvannut videon sukelluksesta luolaston syvimpiin paikkoihin vuonna 2012.

- Ensimmäisen kerran sukelsimme Plurdalenin syvään osaan mieheni kanssa vuonna 2006, Nevalainen kertoo.

Kokoontuminen vuosittain

Norjan luolasukellusseura järjestää paikalla vuosittain kokoontumisen, johon Nevalainenkin osallistui. Kokoontuminen sai kuitenkin 2006 dramaattisen käänteen, kun tapahtumaan osallistunut sukeltaja menehtyi. Tuolloin hukkunut sukeltaja ei ollut niin syvällä, kuin nyt Plurdalenissa menehtyneet. Torstaina hukkuneiden suomalaissukeltajien on arvioitu olevan noin 130 metrin syvyydessä.

Vain kourallisella sukeltajia on valmiudet syvällä luolassa tehtäviin sukelluksiin. Nevalainen kuuluu heihin ja tietää riskit.

- Ihan lyhykäisyydessähän se juttu on, että sieltä ei tulla moneen tuntiin pois. Että oli mikä oli, niin se ongelma ratkaistaan siellä ja jos ei ratkaista, niin käy huonosti. Kaikkeen mahdolliseen mihin voi varautua, pitää varautua, Nevalainen summaa.

Nevalainen korostaa harjoittelun merkitystä ja sitä, että mukaan varataan riittävästi kaasua. Lisäkaasu antaa lisäaikaa, jos ongelmia ilmenee.

- Tavallisesti tilanne menee niin, että niitä aina roudataan mukana, mutta juuri koskaan niitä ei jouduta käyttämään.

Pelastaminen on hankalaa

Vuonna 2006 Nevalainen sai Norjassa seurata sivusta, kuinka hankalia pelastustoimet voivat olla. Norjassa päätettiin, että viranomaistahon pitää suorittaa sukeltajan nosto, harrastajat eivät sitä voisi tehdä.

- Se oli hankalaa, koska sellaista viranomaistahoa ei ole, joka voi mennä tuollaiseen paikkaan, Nevalainen kertoo.

Myös kylmä vesi asettaa omat haasteensa. Lämpimissä vesissä toimimaan tottuneet pelastussukeltajat eivät lähde kylmiin vesiin. Plurdalenin luolastossa veden lämpötila on nyt noin yhden plusasteen luokkaa.

Vuonna 2006 sopiva organisaatio nouto-operaatioon löytyi Englannista.

Onko mahdollista, että tällainen pelastuspyyntö tulisi nyt teille, eli Vapepan erikoissukellusryhmälle?

- On se mahdollista. Suomessa voisi onnistua, mutta en usko, että norjalaiset viranomaiset hyväksyisivät ryhmäämme. En tunne asiaan liittyvää lainsäädäntöä.

Oletteko keskustelleet siitä, onnistuisiko tällainen pelastusoperaatio, jos tällainen pyyntö tulisi?

- Ei ole, ei ole siitä keskusteltu.

Varjo luolasukeltamisen ylle

Nevalainen tuntee kaikki viisi suomalaissukeltajaa, jotka olivat mukana Plurdalenin sukellusonnettomuudessa. Lisätietoja sukeltajista hän ei halunnut antaa. Sukeltajaliiton tiedotteen mukaan kaikki viisi olivat kokeneita luolasukeltajia, jotka olivat sukeltaneet kohteessa aiemminkin.

Kahden suomalaissukeltajan hukkuminen langettaa luolasukeltamisen ylle nyt ikävän varjon, mikä harmittaa Nevalaista. Luolasukeltaminen on harrastuksena viime vuosina yleistynyt ja suomalaisten sukeltajien maine maailmalla on Nevalaisen mukaan hyvä. Hän arvelee tämän johtuvan siitä, että olosuhteet sukeltamiselle ovat Suomessa vaativat.

- Tyypillisestihän luolasukeltaminen on turvallista. Sitten kun mennään syvälle hankaliin paikkoihin, pienetkin ongelmat muuttuvat helposti suuriksi. Taitaa olla sama tilanne monen harrastuksen äärisuoritusten suhteen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?