Tässä on Britannian uusi miehittämätön taistelukone - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tässä on Britannian uusi miehittämätön taistelukone

British Aerospace on tehnyt ensimmäiset koelennot uudella Taranis-lentolaitteella. Tutkassa heikosti näkyvä Taranis pystyy iskemään kauas ja lentämään yliääninopeudella, BBC arvioi.

7.2.2014 5:38

Vuonna 2010 julkistettu kehityshanke pidettiin huippusalaisena keskiviikkoon saakka, vaikka Taranis teki neitsytlentonsa jo viime elokuussa.

Ensilento tehtiin salaisessa paikassa. BBC arveli, että Taranis kohosi siivilleen koealueella Australiassa.

Nimensä Taranis on saanut kelttiläiseltä ukkosen jumalalta. Sitä kuvataan uuden sukupolven aseistetuksi lennokiksi.

Valmistajansa BAE Systemsin mukaan Taranisin ensilento "ylitti kaikki odotukset". Myös kuninkaallisten ilmavoimien RAF:n edustaja kehui laitetta.

-Taranis on teknisesti edistynein kauko-ohjattu lentolaite, jonka olemme koskaan kehittäneet yhteistyökumppaneidemme kanssa, sano RAF:n taisteluyksiköistä vastaava Sue Gray uutiskanava Sky Newsin mukaan.

- Se on erittäin tärkeä maamerkki tiellä kohti tulevaisuutta.

Taranis on suunnilleen samankokoinen kuin Hawk-harjoitushävittäjä. Tiettävästi se kykenee lentämään myös itsenäisesti, ilman maassa toimivaa ohjaajaa. BBC arveli myös, että laitteen huippunopeus ylittää äänennopeuden.

Taranis ei ole vielä tuotantovaiheessa. Sen suunnitteluun ja kehittämiseen on kulunut 1,5 miljoonaa työtuntia, kertoi BAE. Ensimmäisen prototyypin hinnaksi tuli 185 miljoonaa puntaa, eli noin 223 miljoonaa euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?