Yli vuoden Tyynellämerellä ajelehtineen miehen uskomaton tarina alkaa saada tukea - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Yli vuoden Tyynellämerellä ajelehtineen miehen uskomaton tarina alkaa saada tukea

Tyynellämerellä oman kertomansa mukaan yli vuoden ajelehtineen miehen tarina herättää epäilyksiä. Sille on kuitenkin ilmaantunut myös tukea.

4.2.2014 22:28

Jose Salvador Alvarenga huuhtoutui veneineen kaukaisen koralliatollin rantaan viime viikolla Marshallinsaarilla. Maailma kiinnostui miehestä oitis, kun hän väitti ajelehtineensa merellä 13 kuukauden ajan.

Alvarenga kertoi selvinneensä juomalla kilpikonnien verta ja sadevettä sekä syömällä kalaa ja kilpikonnia. Aurinkoa hän oli päässyt pakoon veneessä olleen penkin alle.

Alvarengalla oli kertomansa mukaan myös toveri, joka kuoli noin neljän kuukauden ajelehtimisen jälkeen. El Salvadorista kotoisin oleva mies kertoi parivaljakon lähteneen hainpyyntimatkalle Meksikon Chiapasissa sijaitsevasta Costa Azulin kaupungista loppuvuodesta 2012.

On vaikea kuvitella jonkun selviytyvän 13 kuukauden ajan merellä. Mutta on myös vaikea kuvitella, että joku ilmestyisi Ebonin atollille tyhjästä.

Alvarengan tarina on herättänyt runsaasti epäilyksiä muun muassa siksi, että hän oli löydettäessä olosuhteisiin nähden hyvässä kunnossa. Monet seikat kuitenkin myös tukevat hänen tarinaansa.

Meksikon viranomaiset ovat vahvistaneet, että maan rannikolla todellakin etsittiin kadonnutta kalastusvenettä vuoden 2012 lopussa. Guardianin haastatteleman pelastustyöntekijän mukaan sää oli tuolloin todella kehno, joten on todennäköistä, että vene oli ajautunut avomerelle. Etsintälennot jouduttiin pian keskeyttämään huonon näkyvyyden vuoksi.

Kadonneen veneen omistajan nimi on sama, jonka Alvarenga on kertonut viranomaisille. Veneen omistajan kertoi vuonna 2012, että toinen kadonnut oli kotoisin El Salvadorista.

Kilpikonnanraatoja siimajalkaisten kansoittamassa veneessä

Marshallinsaarten viranomaiset ovat kertoneet, että heillä ei ole mitään syytä epäillä Alvarengan tarinaa. CNN:n mukaan miehen löytäneet Ebonin atollin asukkaat ovat kertoneet, että miehen käyttämä noin 10-metrinen lasikuituvene oli erittäin huonossa kunnossa. Veneessä oli useita kilpikonnanraatoja. Se oli myös siimajalkaisten peitossa.

CNN Weatherin tuottaja Judson Jones on tutkinut Tyynenmeren viimevuotisia sääolosuhteita. Ne tukevat Alvarengan kertomusta. Jonesin mukaan Meksikon ja Marshallsaarten väliset merivirrat olisivat kuljettaneet venettä noin 42 kilometrin matkan päivässä.

  Jos Alvarengan tarina pitää paikkansa, hän olisi kulkenut merellä lähes 11 000 kilometrin matkan.

Tällä vauhdilla matka olisi vienyt 208 päivää olettaen, että vene pysyy virrassa. Jonesin mukaan on todennäköisempää, että vene liikkuisi välillä myös virran ulkopuolella, jolloin 13 kuukauden matka tuntuu uskottavalta.

Kuva Jose Salvador Alvarengasta ennen kuin hän ajelehti Tyynellämerellä.­

Jos Alvarengan tarina pitää paikkansa, hän olisi kulkenut merellä lähes 11 000 kilometrin matkan.

- On vaikea kuvitella jonkun selviytyvän 13 kuukauden ajan merellä. Mutta on myös vaikea kuvitella, että joku ilmestyisi Ebonin atollille tyhjästä, kertoi Yhdysvaltain Marshallinsaarten-suurlähettiläs Tom Armbruster uutistoimisto AP:lle.

Totenakaan tapaus ei olisi täysin ennen näkemätön, sillä vuonna 2006 meksikolainen mieskolmikko teki vastaavan matkan yhdeksässä kuukaudessa eläen pyydystämillään kaloilla ja sadevedellä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?