Vaalit eivät ratkaisseet Thaimaan kriisiä - poliittinen pattitilanne jatkuu - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Vaalit eivät ratkaisseet Thaimaan kriisiä - poliittinen pattitilanne jatkuu

Viimeisetkin toiveet Thaimaan poliittisen vastakkainasettelun päättämisestä ennenaikaisilla vaaleilla karisivat heti äänestyksen päätyttyä sunnuntaina.

Hallitusta vastustavat mielenosoittajat tukkivat katuja ja saartoivat äänestyspaikkoja Bangkokissa.­

2.2.2014 21:51

Keskusvaalilautakunnan mukaan useampi kuin joka kymmenes äänestyspaikka ei voinut avata oviaan opposition boikotin ja saarron takia.

Pelättyjä väkivaltaisuuksia ei sentään vaalipäivänä puhjennut. Häiriöt äänestämisessä ja ehdokkaiden rekisteröitymisessä merkitsevät kuitenkin sitä, että vaalituloksia voidaan joutua odottamaan viikkokausia. Ainakin sen ajan Yingluck Shinawatra joutuu hallitsemaan virkaa tekevänä pääministerinä ilman selvää tukea parlamentilta.

- Emme voisi julistaa tulosta vaikka vain yksi äänestyspaikka olisi saarrettu, vaalilautakunnan jäsen Somchai Srisutthiyakorn muistutti.

Vaalien uusiminen ongelma-alueilla ei välttämättä ratkaise tilannetta, sillä oppositio ilmoitti jo kokoavansa todistusaineistoa koko vaalien kumoamiseksi oikeudessa. Näin tapahtui edellisen kerran vuonna 2006.  

Oppositio haluaa valtaan ilman vaaleja

Shinawatran hallitusta vastustava oppositio hyrisi tyytyväisyyttään vaalien epäonnistuttua.

- Kiitos teille, jotka lähditte liikkeelle ja estitte vaaliuurnien toimittamisen (äänestyspaikoille), mielenosoituksia johtanut Suthep Thaugsuban sanoi Bangkokissa.

Protestoijat ovat tehneet koko ajan selväksi, että he haluavat hallituksen eroavan ja vallan siirtyvän ilman vaaleja valitulle "kansan neuvostolle". Vaatimusta selittää se, että oppositio ei ole voittanut yksiäkään vaaleja koko 2000-luvulla.

Thaimaan kahtiajaosta taas kertoo, että sunnuntain äänestys sujui suurelta osin ongelmitta maan pohjoisosassa ja osissa Bangkokia.

- Tein velvollisuuteni, kun tulin äänestämään -- se on oikeuteni, sanoi 43-vuotias Pui Bangkokissa.

Opposition tukialueella etelässä protestoijat taas estivät monin paikoin vaalimateriaalin jakamisen postitoimistoista äänestyspaikoille.

Oppositiota tukee lähinnä pääkaupungin keskiluokka ja maan perinteinen eliitti, hallitusta taas pohjoisen maaseudun köyhempi väestö, joita nykyisen pääministerin maanpaossa elävä veli Thaksin tuki avokätisesti pääministeriaikanaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?