Viranomaiset uskovat: Näinkö kävi "kannibaalirottien" aavelaivalle? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Viranomaiset uskovat: Näinkö kävi "kannibaalirottien" aavelaivalle?

Atlantilla ajelehtineet "kannibaalirotiksi" kutsutut aavelaivan matkustajat ovat todennäköisesti kokeneet traagisen lopun. Viranomaiset pitävät todennäköisenä, että Lyubov Orlova on uponnut.

29.1.2014 21:13

Lähes vuoden kestänyt Lyubov Orlova –risteilyaluksen mysteeri tuli jälleen ajankohtaiseksi viime viikolla, kun brittimedia uutisoi, että laiva olisi mahdollisesti lähestymässä Britannian rannikkoa – kyydissään "kannibaalirottia".

Aavelaiva on ajelehtinut Atlantilla sen jälkeen, kun se pääsi myrskyssä karkuun kanadalaisesta satamasta viime tammikuussa.

"Kun sitä ei vieläkään ole löytynyt, on hyvin todennäköistä, että se on uponnut.

Etsinnöistä huolimatta aavelaivaa ei ole löytynyt. Nyt viranomaiset pitävät todennäköisenä, että laiva on uponnut Atlantilla riehuneissa myrskyissä.

- Uskomme, että se on hyvin todennäköisesti uponnut, sanoo Chris Reynolds Irlannin rannikkovartiostosta irlantilaiselle Irish Independent –lehdelle.

Lyubov Orlova lähetti kaksi signaalia viime maaliskuun 12. ja 23. päivä. Asiantuntijoiden mukaan signaalit tulivat laivan pelastusveneistä. Pelastusveneet lähettävät signaalia vain, kun ne ovat vedessä. Sen jälkeen laiva vaikeni.

Reynolds kertoo, että laivaa etsittiin viime vuonna kahden tai kolmen kuukauden ajan satelliittien avulla. Lisäksi ilmavoimat auttoi etsinnöissä.

- Olemme keskustelleet asiasta Britannian, Norjan ja Islannin viranomaisten kanssa ja olemme kaikki tyytyväisiä siitä, että se on todennäköisesti uponnut, Reynolds sanoo.

Brittimedioiden haastattelemien asiantuntijoiden mukaan laivan mukana matkusti myös satojen Kanadasta lähtöisin olevien rottien lauma. Asiantuntijat arvioivat rottien syövän toisiaan pysyäkseen hengissä.

- Me emme halua ulkomaalaiselta laivalta tulevia rottia Irlannin rannikolle, Reynolds kommentoi Irish Independentille viime lokakuussa.

Lyubov Orlova kuvattuna vuonna 2010 Petermannin saarelta, Etelä-Amerikan eteläkärjestä. Kuvanottohetkellä laiva oli vielä käytössä.­

Lyubov Orlova rakennettiin Jugoslaviassa vuonna 1976. Nimensä se sai neuvostoliittolaisen elokuvatähden Ljubov Orlovan mukaan. Orlova oli Neuvostoliiton suosituimpia näyttelijättäriä 1930-1940-luvuilla.

Lyubov Orlovan lopullinen kohtalo on kuitenkin yhä hämärän peitossa.

- Kun sitä ei vieläkään ole löytynyt, on hyvin todennäköistä, että se on uponnut. Mutta meillä ei ole todisteita siitä, Reynolds muistuttaa.

  • Yllä olevalla videolla kanadalaisen paikallisradion VOCM:n kuvaa Lyubov Orlovalta silloin, kun se vielä oli St John’sin satamassa Kanadassa vuonna 2010. Laivan omistajat joutuivat vaikeuksiin velkojensa kanssa, eivätkä enää kyenneet maksamaan miehistölle palkkaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?