Kommentti: Sensuuri selkäytimessä

Julkaistu:

Erillisviisumin vaatiminen jääkiekkotoimittajilta on pelottelua, kirjoittaa Arja Paananen.
Kun minulta on tähän asti kysytty, pitäisikö Valko-Venäjän jääkiekon MM-kisoja boikotoida, vastaukseni on ollut: ei pitäisi.

Olen perustellut kantaani muun muassa sillä, että kisat pakottavat sulkeutuneen Valko-Venäjän avautumaan edes hieman ja noudattamaan yhteisiä pelisääntöjä.

Ulkomaalaiset jääkiekkoturistit tulevat katsomaan kisoja ja näkevät samalla miten ihastuttavia ihmisiä tavalliset valkovenäläiset ovat ja miten viehättävä Minskin kaupunki on – ja tämä kaikki siis Aleksandr Lukashenkon surullisesta diktatuurista huolimatta.

Saattaapa käydä jopa niinkin, että ulkomaalaiset turistit solmivat siinä sivussa valkovenäläisten kanssa ikuisia ystävyys- tai rakkaussuhteita, jotka omalla tavallaan kasvattavat maan sisäistä painetta Lukashenkon rautahallintoa vastaan.

Kantaani olen perustellut myös sillä, että kiekkokisat tuovat satoja toimittajia Minskiin ja kerrankin Valko-Venäjän ihmisoikeusongelmat saavat siinä ohessa ansaitsemaansa maailmanlaajuista huomiota.
Nyt vaikuttaa siltä, että juuri tällaisen huomion estääkseen Valko-Venäjän kisajärjestäjät ovat laatineet ”pelottelusääntöjä” kisoihin saapuville ulkomaalaisille toimittajille.

Valkovenäläisten viranomaisten näkökulmasta ”erillisviisumin” vaatimisessa ei silti liene mitään ihmeellistä: he kun ovat tottuneet rajoittamaan oman maansa toimittajien kirjoittelua niin monilla eri ennakkosensuurin keinoilla, että se tulee heiltä suoraan selkäytimestä.

Länsimaalaisen toimittajan kannalta tällainen ennakkoehto on kestämätön. Kuvitellaanpa vaikka, että Valko-Venäjälle tulisi kisojen aikana Ukrainan kaltaisia mielenosoituksia ja kiekkotoimittajat ryhtyisivät raportoimaan niistä. Tässä tilanteessa maan viranomaiset voisivat surutta vaikka pidättää kaikki ne toimittajat, jotka eivät ole hankkineet hyvissä ajoin ”erillisviisumia” muusta kuin jääkiekosta kertoakseen.Käytössä myös kuolemantuomio

Ylipäätään ajatus jääkiekosta ja politiikasta erillisinä asioina on Valko-Venäjällä mahdoton, sillä kiekko on Lukashenkon itsensä lempilaji.
Tiettävästi kukaan valkovenäläinen toimittaja ei ole kuitenkaan koskaan uskaltanut kirjoittaa koko totuutta siitä, miten Lukashenko on itse asiassa aika surkea kiekonpelaaja ja hänen joukkueelleen järjestellään sopupelivoittoja.

Valko-Venäjällä kun on voimassa sellainenkin lakipykälä kuin ”presidentin kunnian loukkaaminen”. Ja pykälän perusteella on myös tuomittu useita opposition edustajia.

Valko-Venäjää kutsutaan Euroopan viimeiseksi diktatuuriksi, vaikka tosiasiassa maa ei ole juuri sen pahempi ihmisoikeusloukkauksissaan kuin Venäjä tai Ukraina. Homoja vainotaan, toimittajia pidätetään, oppositiota tukahdutetaan ja poliittisia vastustajia vangitaan näissä kaikissa maissa.

Tähän kaikkeen Valko-Venäjällä on kuitenkin vielä yksi lisäys: jatkuvasti salassa toimeenpantavat kuolemantuomiot. Epäilyjä on siitäkin, että ainakin osa teloitetuista on kuollut turvallisuusviranomaisten erilaisten lavastusten uhreina.

 

Ajatus jääkiekosta ja politiikasta erillisinä asioina on Valko-Venäjällä mahdoton.


Käytössä on myös niin sanottu ”hallinnollinen vankeus”, joka voi kestää 25 päivää. Pykälän perusteella pannaan jo etukäteen vankilaan ihmisiä, joiden tiedetään yrittävän osallistua mielenosoituksiin.

Oletettavaa onkin, että ennen toukokuun jääkiekkokisoja tämä ”25 päivän pykälä” on ahkerassa käytössä – niin, ettei kiekkotoimittajille tule edes tilaisuutta ylittää valtuuksiaan aktivisteja haastattelemalla.
Kaikki joukolla viisumia hakemaan!

Painostuksella on vaikutusta

Miksi sitten Valko-Venäjän toimittajarajoituksista on noussut nyt näin suuri poru? Ovathan Sotshin olympialaiset juuri edessä, eikä sielläkään kaikki ole sananvapauden kannalta kunnossa.

Jokin aika sitten maailmalla kiersi esimerkiksi venäläisen urheilupomon lausunto, jonka mukaan toimittajilta kielletään Sotshin kisojen kuvaaminen kännyköillä ja muilla ”ei-ammattimaisilla” laitteilla sekä kuvien ja videoiden laittaminen sosiaaliseen mediaan. Mutta ei kestänyt kuin hetken, kun kansainvälisen olympiakomitean edustaja ilmoitti toimittajille: kuvatkaa Sotshissa niin paljon kuin haluatte millä tahansa ja laittakaa niitä minne tahansa!

Itse Vladimir Putin puolestaan päätyi vastikään sallimaan mielenosoitusten järjestämisen Sotshissa – ja Sotshin luoman paineen ansiota lienee paljolti sekin, että Greenpeacen aktivistit, Pussy Riot ja Mihail Hodorkovski pääsivät vastikään vapaiksi.

Vaikka myönnytykset ovat toki kosmeettisia, Venäjän taipuminen osoittaa sen, että toimittajien työllä ja kansainvälisellä painostuksella on vaikutusta.

Juuri tämän takia ulkomaalaiset toimittajat eivät saa eivätkä voi suostua Valko-Venäjälläkään jo etukäteen sananvapautensa rajoittamiseen.

Joten eiköhän panna siis nyt kaikki joukolla kiekkokisojen ”erillisviisumit” hakuun Minskiin - ja jos niitä ei ala tulla säädyllisessä ajassa, niin sitten minäkin muutan mieleni ja sanon: boikotoida pitäisi!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt