Väkivallan uhka leijuu Kiovassa - barrikadeja vahvistetaan

rac

Julkaistu:

Tunnelma Kiovan keskustassa torstai-iltana oli odottava ja paikoin erittäin jännittynyt, kun mielenosoittajat odottivat tietoa opposition edustajien ja hallinnon välisistä neuvotteluista.
Paikalla olevan STT:n toimittajan mukaan mellakkakadulla lähellä Kiovan Dynamon stadionia monet mielenosoittajat olivat naamioituneita ja varustautuneet kepein, pesäpallomailoin ja omatekoisin suojin.
Mielenosoittajat vahvistivat barrikadeja ja kantoivat niihin autonrenkaita tarvittaessa sytytettäviksi.

- Mielenosoittajat olivat pyytäneet sosiaalisessa mediassa ihmisiä tuomaan mielenosoituspaikalle ylimääräisiä renkaita poltettaviksi, STT:n toimittaja Maria Annala kertoi puhelimitse iltayhdeksän aikaan Kiovasta.
Sen sijaan Itsenäisyysaukiolla, jossa suurin osa mielenosoittajista oli, tunnelma oli paikoin jopa leppoisa.

- Euroviisutähti Ruslana puhuu kansalle, ja ihmiset odottavat uusia tietoja, Annala kertoi iltakymmenen jälkeen.
 

"Mahdollisuudet eivät ole suuret"


Mielenosoitusten ahdistama Ukrainan johto näytti aiemmin päivällä viestittävän jonkinlaisesta sovinnonhalusta. Presidentti Viktor Janukovitshin mukaan parlamentin pitäisi kokoontua ensi tiistaina hätäistuntoon ratkaisemaan kriisi pikaisesti.


Presidentti kommentoi tilannetta ennen tapaamistaan oppositiojohtajien kanssa. Oppositiojohtaja Vitali Klitshko oli kehottanut mielenosoittajia pidättäytymään yhteenotoista, kunnes tulokset tapaamisesta olisivat selvillä. Iltakymmenen jälkeen tietoa neuvottelujen sujumisesta ei ollut vielä saapunut.

- Mahdollisuudet eivät ole suuret, mutta ne ovat olemassa, Klitshko kommentoi päivällä.

Parlamentin puhemiehen Volodomyr Rybakin mukaan kansanedustajien pitäisi keskustella opposition vaatimuksista, myös hallituksen eroamisesta ja parlamentin säätämistä mielenosoituksia rajoittavista laeista.
 

"Armeijakin voidaan kutsua"


Pääministeri Mykola Azarov taas tyrmäsi opposition vaatimuksen ennenaikaisista vaaleista. Hän sanoi, että aikaistettuja vaaleja on mahdotonta järjestää, koska ääriainekset ovat vallanneet Kiovan keskustan.


Azarovin mukaan Ukrainassa on käynnissä "vallankaappausyritys".

- Emme ole toistaiseksi kokeneet tarpeelliseksi turvautua koviin ja äärimmäisiin otteisiin, mutta ihmisten ei pidä luulla, ettei hallitus pystyisi lopettamaan tätä, Azarov kommentoi uutistoimisto Interfaxille.

Professori Markku Kivinen Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutista pitää mahdollisena, että hallitus kutsuisi armeijan hätiin. Hän muistuttaa, että presidentti Janukovitshin hallinto on valittu tehtäväänsä vaaleilla.

- Hallituksella on laillisen hallituksen mandaatti. Luulen, että tässä vaiheessa ollaan valmiita aika pitkälle menemään, Kivinen sanoo

- Jos armeija puuttuu oikeasti peliin, niin se on sitten se väkivaltakoneisto, jota minkään kansalaisyhteiskunnan toimijan on vaikea vastustaa.

Tilanne ei välttämättä rauhoitu, vaikka hallitus ja oppositiojohtajat pääsisivät jonkinlaiseen neuvotteluratkaisuun. Kivisen mukaan oppositiossa on monenlaista porukkaa, vaikka kaikkia yhdistääkin Janukovitshin vastustaminen.

- Ei ole varmaa, että oppositiota johdetaan yhdestä paikasta, Kivinen sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt