Äärioikeisto on kaappaamassa Ukrainan mielenosoitukset - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Äärioikeisto on kaappaamassa Ukrainan mielenosoitukset

Viime päivinä näkyvin mielenosoittajaryhmä Kiovassa on ollut äärioikeistolainen Oikea sektori -ryhmittymä.

23.1.2014 19:36 | Päivitetty 23.1.2014 19:42

Kun maltilliset mielenosoittajat ovat kokoontuneet Itsenäisyysaukiolle, Oikean sektorin johtamat radikaalit ovat taistelleet poliisin kanssa muutaman korttelin päässä Kiovan Dynamon jalkapallostadionin liepeillä.

Paikkavalinta ei ole sattuma, sillä Oikea sektori koostuu muun muassa jalkapallohuligaaneista ja muista väkivaltaisista ääriaineksista.

Vaikka ukrainalaiset alkoivat aluksi osoittaa mieltään EU:n kauppasopimuksen puolesta, Oikea sektori ei välitä EU:sta sen enempää kuin maan nykyjohdosta, jota se kutsuu miehittäjähallinnoksi. Sen ryhmittymä aikoo syöstä vallasta tarvittaessa väkivalloin.

Vaikka Oikea sektori onkin äärioikeistolainen ryhmä, sillä ei ole yhteyttä äärinationalistiseen Svoboda-puolueeseen, jonka johtaja Oleg Tjagnybok on ollut yksi opposition edustajista neuvotteluissa maan hallinnon kanssa. Entistä nyrkkeilymestaria Vitali Klitshkoa ja Julia Tymoshenkon Isänmaa-puoluetta edustavaa Arseni Jatsenjukia Oikea sektori karsastaa vielä enemmän.

Oikea sektori ei pidä Viktor Janukovitshin hallituksen kanssa neuvottelemista mahdollisena.

- Meidän nationalistien täytyy syöstä miehittäjähallinto vallasta. Ei ole muuta vaihtoehtoa, yksi liikkeen johtajista, Andriy Tarasenko, 31, kommentoi uutistoimisto AFP:lle.

- Tämä on sotaa. Joko me voitamme, tai he tuhoavat meidät. Ukrainan viranomaisten mukaan Kiovan vallatuissa julkisissa rakennuksissa majailee ainakin 500 Oikean sektorin ja vastaavien ryhmien kannattajaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?