Ulkomaat

14-vuotias teloitettiin sähkötuolissa vuonna 1944 - sekava tapaus käsiteltäväksi uudestaan USA:ssa?

Julkaistu: , Päivitetty:

OIKEUS
Yhdysvalloissa oikeus pohtii, ottaako se käsiteltäväksi uudelleen 70 vuotta sitten teloitetun 14-vuotiaan pojan tapauksen.
Lähes 70 vuotta sitten teloitetun 14-vuotiaan pojan tapausta vaaditaan uudelleen käsittelyyn Yhdysvalloissa.


14-vuotias tummaihoinen George Stinney todettiin vuonna 1944 syylliseksi kahden valkoisen tytön taposta. Hänet tuomittiin kuolemanrangaistukseen.

Tytöt olivat 7- ja 11-vuotiaita. Heidät löydettiin kuoliaiksi hakattuina päivä sen jälkeen, kun heidät oli nähty puhuvan Stinneyn ja hänen sisarensa kanssa.

Stinney pidätettiin ja hänelle tuomittiin kuolemanrangaistus. Hän on nuorin kuolemanrangaistuksen saanut Yhdysvalloissa sataan viime vuoteen. Teloitusvuonna 1944 herätti vastustusta se, että 14-vuotias tuomitaan sähkötuoliin.

Pojan tukijat ovat löytäneet oikeudenkäynnistä paljon epämääräisyyksiä. He ovat sitä mieltä, että pojan teloitukseen vaikuttivat tuon ajan rasistiset mielipiteet.

Todisteista tärkein oli Stinneyn tunnustus rikoksesta. Oletettu tunnustus ja lähes kaikki muu todistusaineisto on hävinnyt. Oikeudenkäyntipöytäkirjoja ei myöskään ole jäljellä.

Asian uudelleenkäsittelyä vaativat ihmettelevät nopeaa oikeuskäsittelyä. Syytteiden lukemiseen, istuntoihin ja rangaistuksen toimeenpanoon kului 83 päivää.

Lehdet raportoivat, miten Stinney oli niin pieni, että se aiheutti rangaistuksen toimeenpanijoille ongelmia. Stinney painoi 43 kiloa. Pituudeltaan poika oli 1,57 metriä.

Hän oli niin pienikokoinen, ettei sähkötuolin remmejä saatu hänen ympärilleen.

(Lähteet: Mercury News, BBC News)

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt