Kabulin pommi-isku - "Harvoja ravintoloita, joissa ulkomaalaiset voivat käydä" - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kabulin pommi-isku - "Harvoja ravintoloita, joissa ulkomaalaiset voivat käydä"

Afganistanin tilannetta hyvin tunteva suomalaisdiplomaatti arvioi Kabulin iskun kiristävän kaupungin ilmapiiriä.

18.1.2014 16:19

- Eikä se ole muutoinkaan ulkomaisen siviilihenkilöstön näkökulmasta helppo paikka olla, elää ja työskennellä, kuvaa ulkoministeriön Aasia-yksikön varapäällikkö Olli Ruohomäki STT:lle.

Ruohomäki tuntee ravintolan ja sen omistajan, sillä hän on itsekin käynyt ravintolassa lukuisia kertoja. Hän luonnehtii sitä "aika hyvin vartioiduksi".

- Siellä (Kabulissa) on kourallinen ravintoloita, joissa kansainvälinen henkilöstö voi käydä, ja tämä oli yksi niistä.

Kerta ei ollut vuosien varrella ensimmäinen, kun Kabulissa isketään paikkaan, jossa liikkuu paljon väkeä. Eilinen isku oli kuitenkin Ruohomäen mukaan vuosikausiin suurin, joka on kohdistunut kansainväliseen siviilipuolen henkilöstöön.

Ruohomäki arvioi, että kaupungissa toimivat ulkomaiset organisaatiot ja suurlähetystöt joutuvat tarkastelemaan uudestaan sitä, missä henkilöstö voi Kabulissa liikkua.

- Ja liikkuminen on jo muutoinkin ollut hyvin rajoitettua virkatehtävien ulkopuolella.

Afganistanissa on Ruohomäen mukaan noin 200 suomalaista. Kabulissa heitä on kymmeniä. He ovat kansainvälisissä tehtävissä ja suurlähetystön palveluksessa.

Kabulin eilisessä pommi-iskussa kuoli 21, joista 13 oli ulkomaalaisia. Joukossa oli tanskalainen nainen, joka oli Euroopan poliisioperaatio Eupolin palveluksessa. Uhreja oli myös Yhdysvalloista, Venäjältä, Britanniasta, Kanadasta ja Libanonista.

Uhrien joukossa ei tiettävästi ole suomalaisia. Suomen ulkoministeriön mukaan vain muutama Kabulissa asuvasta 200 suomalaisesta on tavoittamatta.

Iskun kohteena oli suosittu ravintola, jossa kävi paljon ulkomaalaisia. Ravintolan vartijat tarkistivat tulijat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?