Pohjois-Koreasta palannut töölöläisprofessori: Tällainen on Kim Jong-un

Julkaistu:

Suomessa asuva yhdysvaltalainen huippututkija Joseph D. Terwilliger tapasi toista kertaa Pohjois-Korean diktaattorin.
Helsingin Töölössä osan vuodesta asuva geenitutkija Joseph D. Terwilliger on palannut Suomeen Pohjois-Koreasta, jossa hän toimi yhdysvaltalaisen ex-koripalloilija Dennis Rodmanin tulkkina ja matkanjärjestäjänä.

 

Karismaattinen, ystävällinen, vitsailee ja nauraa paljon.Pohjois-Korean matkallaan tutkija tapasi toisen kerran Pohjois-Koreaa rautaisella otteella hallitsevan diktaattorin Kim Jong-unin.- Karismaattinen, ystävällinen, vitsailee ja nauraa paljon, Terwilliger kuvailee Kim Jong-unia IS:lle.

Koreaa Pohjois-Korean aksentilla sujuvasti puhuva mies tapasi matkallaan myös diktaattorin siskon ja veljen sekä vaimon.

- He olivat hyvin ystävällisiä ja hymyilivät paljon. Se oli kanssakäymistä Rodmanin ja Kim Jong-unin perheen välillä, minähän vain tulkkasin.

Terwilligerin mukaan hän ei voi vielä kertoa vierailun yksityiskohdista, sillä Rodmanilla on oikeus antaa ensimmäiset haastattelut matkaan liittyen.

Helsingin Sanomat
haastatteli tapaamisen alla Terwilligeriä ensimmäisenä länsimaisena mediana 8.1. julkaistussa jutussaan.

Yhteydet Pohjois-Korean diktaattoriin ovat turmelleet Rodmanin julkisuuskuvaa. Myös geenitutkijan järjestelemä matka suljettuun diktatuuriin on saanut kritiikkiä.Terwilligerin mukaan matkassa ei ollut kyse politiikasta, vaan koripallosta ja ihmisten tutustumisesta toisiinsa. Miehen mukaan Pohjois-Koreaa kritisoidessa unohdetaan usein, että myös muualla maailmassa on vakavia ihmisoikeusongelmia.

- Teemme ison haloon Pohjois-Korean ihmisoikeustilanteesta, mutta emme juuri kritisoi esimerkiksi Saudi-Arabiaa, koska sillä on öljyä.

Terwilliger ei suostu paljastamaan, mitä hän itse ajattelee maasta.

- Olen liberaali, enkä pidä siitä, että valtio määrää, mitä sinun on tehtävä. En haluaisi olla pohjoiskorealainen, mutta ei ole minun tehtäväni kertoa, miten hallita maata, mies kuitenkin sanoo.

Terwilliger matkusti Pohjois-Koreaan ensimmäisen kerran vuonna 2009 amerikkalaisen ryhmän mukana. Sen jälkeen mies on palannut maahan seitsemän kertaa. Koska mies osaa puhua pohjoiskoreaa, pystyy hän kommunikoimaan paikallisten kanssa.

- Pohjoiskorealaiset ovat hyvin kilttejä, vieraanvaraisia, lämpimiä yksilöitä.

Geenitutkijalla ei miehen omien sanojen mukaan ole poliittista agendaa. Sen sijaan hänestä on tärkeää tutustua erilaisiin ihmisin ja ottaa opiksi kohtaamisista.

- Kun ihmiset oppivat tuntemaan toisensa, he eivät halua tappaa toisiaan.

Ota kantaa

Haluaisitko matkustaa Pohjois-Koreaan?

Kyllä 17% Ei 83%
Ääniä yhteensä 9330

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt