"Puskutraktoria" vihattiin ja rakastettiin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

"Puskutraktoria" vihattiin ja rakastettiin

Israelissa on ollut monta värikästä ja maailmanhistoriaan jäänyttä pääministeriä. Ariel Sharon oli heistä kiistellyimpiä, kirjoittaa IS:n ulkomaantoimittaja Jouko Juonala.

11.1.2014 15:26

Golda Meiriä kutsuttiin rautarouvaksi jo kauan ennen Thatcheria.

Menachem Begin taisteli terroristina brittihallintoa vastaan. Ja teki pääministerinä rauhan Egyptin kanssa.

Jitzhak Rabin oli sotahaukka, joka murhattiin kun hän etsi rauhaa palestiinalaisten kanssa.

Ariel Sharon oli Israelin johtajista ehkä kaikkein ristiriitaisin: eniten vihattu ja eniten rakastettu. Ensin sotilas, sitten vasta poliitikko. Militaristi.

Sharonin kyynisin ja häikäilemättömin temppu oli päästää Libanonin kristityt falangistit riehumaan Sabran ja Shatilan palestiinalaisleireille 1982.

  Sitten "puskutraktori" yllätti. Hän päätti tyhjentää kaikki 20 juutalaista siirtokuntaa Gazasta 2005. Se oli rankka päätös, jonka syyt olivat suurelta osin pragmaattiset.

Verilöyly tapahtui aivan Israelin asevoimien silmien alla, jopa suojeluksessa. Vastuun kantoi puolustusministeri Sharon, joka joutui eroamaan. Hallituksessa Sharon hyväksyi uusia siirtokuntia Israelin miehittämille alueille. Pääministerinä hän päätti erottaa Israelin ja palestiinalaishallinnon alueet toisistaan ja aloitti "turvamuurin", joka kiemurtelee tänäkin päivänä Länsirannan läpi.

Siinä on Sharonin suurin muistomerkki.

Sitten "puskutraktori" yllätti. Hän päätti tyhjentää kaikki 20 juutalaista siirtokuntaa Gazasta 2005. Se oli rankka päätös, jonka syyt olivat suurelta osin pragmaattiset. Juutalaisia siirtolaisia suojaamaan tarvittiin vahvat Israelin asevoimien joukot, jotka voitiin sitten kotiuttaa.

Arvostelijoiden mukaan tämäkin "rauhanteko" oli virhe. Se antoi ääri-islamilaiselle Hamasille tilaisuuden nousta Gazan valtiaaksi.

Sharon oli kova mies, joka kykeni koviin ratkaisuihin. Hänen perintöään jatkaa Benjamin Netanjahu, yhtä taipumaton mies, ja entinen erikoisjoukkojen kommandosotilas. Puskutraktori 2.0.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?