Ainakin yhdeksän kuollut Yhdysvaltain hirmupakkasissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ainakin yhdeksän kuollut Yhdysvaltain hirmupakkasissa

Yhdysvaltoja ja eteläistä Kanadaa viime päivinä piinanneisiin ennätyspakkasiin on liitetty jo ainakin yhdeksän kuolemantapausta.

8.1.2014 3:34 | Päivitetty 8.1.2014 9:25

Kaksi sorsia metsästämässä ollutta miestä kuoli Massachusettsissa, kun heidän veneensä kaatui ja he putosivat kylmään jokeen. Kolmas veneessä ollut mies pelastui. 51-vuotias koditon mies taas löytyi kuolleena vietettyään yön ulkosalla Georgiassa.

Hiihtäjä ylitti järveä tiistaina Minneapolisissa. Useimmille yhdysvaltalaisille ennätyspakkaset eivät kuitenkaan ole tarkoittaneet mukavaa talviurheilua.

Yksi henkilö kuoli Coloradossa lumivyöryssä, ja Indianapoliksessa iäkäs nainen taas löydettiin maanantaina kuolleena kotinsa lähistöltä. Chicagosta on raportoitu jopa neljä kylmään ja myrskyiseen säähän liittyvää kuolemaa.

Varoituksia sään vuoksi

Noin puoleen Yhdysvaltoja on annettu varoitus kylmästä säästä tai tuulesta. Maan keski-, pohjois- ja kaakkoisosiin on ennustettu jopa 14-19 celsiusastetta normaalia kylmempää säätä.

Kovista pakkasista on kärsitty muun muassa Chicagossa (-17 celsiusastetta), New Yorkissa (-16), Detroitissa (-18), Pittsburgissa (-15), Washingtonissa (-7) ja Bostonissa (-9). Clevelandissa 130-vuotinen pakkasennätys meni maanantaina rikki, kun alueelta mitattiin 24 asteen pakkaset.

Kodittomien yömajat ovat täyttyneet pakkasta pakenevista ihmisistä. Voimaloita on suljettu kylmän sään vuoksi, joten sähköyhtiöillä on ollut vaikeuksia vastata kasvaneeseen kysyntään. Myös öljynjalostamot ovat kärsineet katkoksista.

Oklahomassa julistettiin jopa hätätila propaanivarastojen loputtua. Propaania käytetään muun muassa lämmityslaitteiden polttoaineena.

Miljardien tappiot

Tiistaina tuhansia lentoja peruttiin tai lykättiin, ja jäiset tai suljetut tiet vaikeuttivat työmatkalaisten liikkumista. Lisäksi pakkanen on sotkenut raideliikennettä. Myös kouluja on ollut suljettuina Minneapoliksessa ja Chicagossa.

Planalytics-yhtiön varatoimitusjohtaja Evan Goldin mukaan pakkasaalto saattaa aiheuttaa jopa viiden miljardin dollarin tappiot, jos mukaan lasketaan tuottavuuden ja vähittäismyynnin menetykset. Gold povaa myös miljooniin kotitalouksiin järkytystä lämmityslaskun saapuessa.

Jos AccuWeather.com –sivustoa on uskominen, hirmupakkaset eivät kuitenkaan kestä enää pitkään. Sivuston mukaan hyytävä kylmyys hellittää viikon loppupuolella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?