Kirkko tulistui mafialle: "Liian monet saavat kärsiä rikollisten tyhmyydestä" - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kirkko tulistui mafialle: "Liian monet saavat kärsiä rikollisten tyhmyydestä"

Pahamaineinen Camorran mafia on saanut kirkonmiesten mitan täyttymään äärirajoilleen Etelä-Italiassa.

Orta di Atellan peltoja Etelä-Italiassa ympäröivät jätekasat, joissa on renkaita, muovia ja myrkyllisiä jätteitä.

5.1.2014 2:06

Camorran mafia on mukana jätteenkeräysliiketoiminnassa, jonka leväperäisyyden vuoksi Napolin kaupunki ja sen lähiympäristö ovat kärsineet vakavista ympäristöongelmista jo vuosien ajan.

Uutistoimisto Reuters kertoo Camorran mafian esimerkiksi polttaneen myrkyllisiä jätteitä ja haudanneen niitä maastoon jo vuosikymmenten ajan Napolin lähistöllä Casertan provinssissa. Paikallinen ympäristöjärjestö on arvioinut, että myrkyllisiä jätteitä on haudattu luontoon Camorran mafian toimesta jo 22 vuoden ajan, lähes 10 miljoonan tonnin edestä.

  Ympäristökatastrofi on muuttunut humanitaariseksi tragediaksi.

Jätteiden hautaaminen ja polttaminen ovat saastuttaneet alueen viljelysmaita ja aiheuttaneet syöpäkuolemien yleistymisen Napolin ympäristössä. Paikalliset asukkaat ovat vaatineet muutoksia jätteenkeräystoimintaan lukuisissa mielenosoituksissa. Nyt arvostelijoiden joukkoon on liittynyt myös kirkko.

Paikallisten viljelysmaiden läheisyyteen on dumpattu muun muassa asbestikuormia.

Napolin arkkipiispa ja piispat paikallisista hiippakunnista jättivät lauantaina Italian presidentille kirjeen, jossa he suitsivat kovin sanoin jätekaaosta. Kirjeessä nykytilanteen katsotaan aiheuttavan paitsi "traagisia ja peruuttamattomia" ympäristövaikutuksia, myös humanitaarisen tragedian.

- Ympäristökatastrofi on muuttunut humanitaariseksi tragediaksi, kirkonmiehet kuvailevat kirjeessä.

- Liian monet saavat kärsiä rikollisten ylimielisyydestä, huonoista tavoista, ahneudesta ja tyhmyydestä, piispat toteavat.

Paikalliset asukkaat ovat raivostuneet jätteiden hautaamisen ja polttamisen aiheuttamista ympäristöongelmista Etelä-Italiassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?