Tieteiskirjailija teki 50 vuotta sitten hämmentävän tarkan ennustuksen vuodesta 2014

Julkaistu:

Professori ja tieteiskirjailija Isaac Asimov intoutui ennustamaan vuonna 1964 New Yorkin maailmannäyttelyn kunniaksi, millainen maailma olisi tulevaisuudessa. Asimovin ennustuksesta kertoi Suomessa ensimmäisenä Nyt.fi.
Isaac Asimov kuvasi New York Timesissa julkaistussa kirjoituksessaan, miltä maailma näyttää vuonna 2014.

Asimov osasi aavistaa hämmentävän tarkasti 50 vuotta sitten, millaisessa todellisuudessa elämme.

Asimov kirjoitti muun muassa, että erilaiset sähkölaitteet tuovat muutoksen arkeemme ja asumiseemme ja että taulutelevisiot ovat yleisessä käytössä. Hän arvasi myös, että puhelimilla voi tässä ajassa lukea kirjoja. Aivan kaikkea mies ei kuitenkaan pystynyt arvaamaan oikein.

1. Ihminen erkanee luonnosta

- Ihminen tulee vetäytymään luonnosta yhä kauemmas muokatakseen itselleen ympäristön, joka sopii sille paremmin. Loistelevyt ovat vuoteen 2014 mennessä yleisessä käytössä. Katot ja seinät syttyvät pehmeästi ja eri väreissä, jotka muuttuvat napin painalluksella.

- Nykyisen kaltaisia ikkunoita ei enää tarvita ja ne estävät voimakkaan auringonvalon pääsyn sisälle. Maanalaisia asuntoja on yhä enemmän.

2. Koneet helpottavat kotitöitä

- Erilaiset laitteet vapauttavat ihmisen tylsistä tehtävistä. Keittiöissä tulee olemaan koneita, jotka valmistavat "automaattiaterioita", muuttavat veden kahviksi, paahtavat leivän, paistavat, valmistavat munakokkelin ja grillaavat pekonit. Aamiaisen voi tilata laitteelta seuraavaksi päiväksi.

- Täydellisiä päivällisiä ja lounaita, joissa ruoka on puolivalmista, säilytetään pakastimessa, minkä jälkeen ne valmistetaan.

3. Robotit tekevät tuloaan

- Vuonna 2014 robotit eivät vielä ole kovin yleisiä, mutta niitä on olemassa. IBM:n näyttelyssä ei esitellä robotteja, mutta se on omistettu tietokoneille, jotka esittelevät hämmästyttäviä taitojaan etenkin sellaisissa tehtävissä kuten venäjän kielen kääntämisessä englanniksi.

- Yksi IBN:n tulevaisuudessa esittelemistä uusista keksinnöistä on sisäkkörobotti, joka on hidas ja kömpelö, mutta pystyy järjestelemään paikkoja, siivoamaan ja keräämään roskia lattialta. Myös puutarhanhoitoon tarkoitettuja robotteja on kehitteillä.

4. 3D-elokuvat ovat tulossa

- General Electic esittelee maailmannäyttelyssä vuonna 2014 3D-elokuvia, jotka ovat siistejä ja virtaviivaisia. Niitä esittävät laitteet toimivat ripeästi. (Silti tulee olemaan kolmen tunnin mittaisia jonoja elokuviin, koska on asioita, jotka eivät koskaan muutu.)

5. Sähköjohtoja ei tarvita

- Vuoden 2014 sähkölaitteissa ei ole johtoja, koska ne toimivat pitkäkestoisilla akuilla, jotka toimivat radioisotoopeilla. Niitä saadaan voimalaitoksista sivutuotteina. Ydinvoimalaitokset taas tuottavat reilusti yli puolet ihmiskunnan sähkön tarpeesta.

- Kun akut on käytetty loppuun, ne voidaan hävittää vain valmistajan valtuuttamana.

- Myös aurinkovoimaa käytetään.

6. Puhelinviestinnässä on ääni ja kuva

- Kun soitat, voit nähdä sekä kuvan että kuulla äänen. Sähköisiä näyttöjä voidaan käyttää paitsi näkemään ihmiset, joille soitat, myös dokumenttien lukemiseen, valokuvien katseluun ja kirjojen lukemiseen.

- Puhelimet on sykronoituina avaruudessa leijuviin satelliitteihin. Se mahdollistaa, että voit tehdä suoravalintoja puhelimella missä tahansa maailman kolkassa.

7. Taulutelevisiot koristavat seiniä

- Televisioissa seinänäytöt ovat korvanneet tavalliset tv-ruudut, mutta on myös läpikuultavia kuutioita, joista voidaan katsella kolmiulotteista kuvaa.

8. Ihminen on lähellä päästä Marsiin

- Vuonna 2014 Marsissa on käynyt vain miehittämättömät alukset, vaikka miehitetyn retkikunnan pääsemiseksi Marsiin tehdään töitä.

9. Väkiluku kasvaa kasvamistaan

- On todennäköistä, että vuonna 2014 maailman väestö on 6,5 miljardia ja Yhdysvaltojen väkiluku 350 miljoonaa.

- Bostonin ja New Yorkin välinen alue on sulautunut yhdeksi kaupungiksi, jossa asuu yli 40 miljoonaa ihmistä.

10. Moottoriteiden tilalle keksitty uusi tapa kulkea

- On hyvin todennäköistä, että moottoritiet ovat kehittyneissä maissa tulleet tarpeettomiksi. Niissä käytetään yhä enemmän kulkuneuvoja, jotka ovat yhä vähemmän kosketuksessa maanpintaan.

- Tulevaisuudessa käytetään ilma-aluksia tietysti, mutta myös maassa kulkeminen tapahtuu jalan tai kaksi irti maanpinnasta.

- Paineilmasuihkut nostavat myös maa-ajoneuvot irti maasta, mikä minimoi teiden päällysteongelman.

11. Ihmiskunta sairastuu ikävystymiseen

- Ihmiskunta tulee kärsimään pahasti ikävystymisestä, ja kyseinen tauti leviää kasvavalla voimalla. Sillä on vakavia psyykkisiä, emotionaalisia ja sosiologisia seurauksia ja uskallan väittää, että psykiatria on vuonna 2014 ylivoimaisesti tärkein lääketieteen erikoisala.

- Ne onnekkaat, jotka voivat tehdä luovaa työtä edes jollain tavalla, ovat ihmiskunnan todellinen eliitti.

Ota kantaa

Uskotko ennustuksiin?

Kyllä 44% En 56%
Ääniä yhteensä 8841

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt