Erikoistutkija uskoo Afrikkaan - "Suuri harppaus eteenpäin"

Julkaistu:

Saharan eteläpuolisen Afrikan kriisitilanteet ovat kauttaaltaan vähentyneet merkittävästi.
Maanpuolustuskorkeakoulun erikoistutkija Tommi Koivula nostaa vuoden myönteisimmäksi kehityskuluksi Saharan eteläpuolisen Afrikan vakautumisen.

– Vuonna 2013 on nähty ilahduttavaa kehitystä afrikkalaisten turvallisuusrakenteiden vahvistumisessa. Afrikan unioni on ollut aktiivisempi kuin koskaan turvallisuustoiminnassaan, joten esimerkiksi YK, EU ja Yhdysvallat ovat voineet vähentää väliintulojaan.

Kehitys kriisinhallinnassa näkyy Koivulan mukaan erityisesti Somaliassa ja Malissa.

– Afrikkalainen itseluottamus ja toimintakyky ovat ottaneet suuren harppauksen eteenpäin.

Koivula muistuttaa, että Saharan eteläpuolisen Afrikan kriisitilanteet ovat kauttaaltaan vähentyneet merkittävästi viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana ja myönteinen kehitys on ollut käynnissä jo pitkään.

– Yleisesti on tiedossa, että turvallisuus edistää kehitystä, hyvinvointia ja taloudellista kasvua.

Nälänhädän väheneminen


Maailman ruokaohjelman WFP:n Pohjoismaiden osaston johtaja Anne Poulsen kertoo, että vuoden valonpilkahdus on maailmanlaajuisen nälänhädän pienentyminen. Poulsen kertoo, että nälkää näkevien määrä on laskenut noin 860 miljoonasta 842 miljoonaan.

– On muistettava, että edelleen joka kahdeksas ihminen näkee nälkää. Yritämme varmistaa, ettei yksikään nainen, mies tai lapsi joudu menemään nukkumaan nälkäisenä.

– Aliravitsemus on vakava ongelma erityisesti vastasyntyneille ja heidän äideilleen. Jos riittävä ravinto pystytään turvaamaan alusta alkaen, sillä ehkäistään myöhempiä ongelmia, Poulsen sanoo.

Poulsen nostaa Haitin yhdeksi esimerkiksi, jossa on onnistuttu nälänvastaisessa taistelussa. Pitkäaikaisten projektien ohella WFP tukee äkillisten kriisien alueita. Esimerkiksi Filippiineille tämä YK-järjestö on toimittanut muiden avustusjärjestöjen kanssa ruoka-apua.

WTO-sopu Balilla


Tampereen yliopiston kansainvälisen politiikan professori Hiski Haukkala poimii hyväksi uutiseksi Balilla neuvotellun WTO-sovun.

– Vaikka sopu oli laiha, se on virkistävä ja rohkaiseva uutinen, koska kaikki monenkeskiset prosessit ovat olleet menossa vain entistä pahempaan solmuun. Nyt kuitenkin pystyttiin sopimaan edes osittaisesta paketista.

Balin sopimuksessa Maailman kauppajärjestön WTO:n jäsenmaat sopivat muun muassa tullibyrokratian ja -esteiden karsimisesta. Niin kutsuttu minipaketti on historiallinen saavutus, sillä WTO ei ole onnistunut solmimaan yhtään monenkeskistä kauppasopimusta vuoden 1995 perustamissopimuksen jälkeen. Joulukuun alussa solmittu sopimus oli vaakalaudalla viimeiseen asti, koska Kuuba vastusti sitä hanakasti.

– Niin paljon on kannuja valettu viime aikoina, että koko WTO-järjestelmä saattoi olla jopa sortumassa. Nyt näyttää siltä, että se jatkuu ja että siihen uskotaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt