Matkustajalaiva jo päiväkausia jumissa Antarktiksella - pelastusaluskin pysähtyi jäihin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Matkustajalaiva jo päiväkausia jumissa Antarktiksella - pelastusaluskin pysähtyi jäihin

Etelämantereen jäihin juuttuneen venäläisaluksen pelastustyöt takkuavat.

28.12.2013 10:22 | Päivitetty 28.12.2013 17:47

Pelastustöihin lähetetty kiinalainen jäänmurtaja juuttui itsekin paksuihin jäihin, eikä päässyt Akademik Shokalski -aluksen luokse.

Aluksella riemuittiin, kun ”lumilohikäärme” lähestyi, mutta matka tyssäsi 11 kilometrin päähän laivasta.

Lauantaina toivo pantiin australialaiseen Aurora Australis -jäänmurtajaan, joka suuntasi kohti venäläisaluksen sijaintia.

- Aurora Australisin odotetaan saapuvan paikalle sunnuntai-iltana. Matkanteko sujuu melko hitaasti, sanoi Australian meripelastuskeskuksen edustaja Lisa Martin.

Hätätapauksessa venäläisaluksen matkustajat voidaan pelastaa helikoptereilla.

Suomessa vuonna 1982 rakennetulla Akademik Shokalski -aluksella on 74 ihmistä, heidän joukossaan tiedemiehiä ja turisteja. Matkustajilla ei matkanjärjestäjän mukaan ole mitään hätää.

Jos pelastustyöt eivät onnistu meriteitse, paikalle voidaan harkita pelastushelikopterin lähettämistä, kertoo Australian meriturvallisuusviranomaisten edustaja Andrea Hayward-Maher.

Helikopteri evakuoisi matkustajat sääolojen salliessa.

Tutkimusryhmän tarkoituksena on ollut seurata reittiä, jonka tutkimusmatkailija Douglas Mawson kulki sata vuotta sitten.

Miehistön kerrotaan jatkavan jumittumisesta huolimatta tutkimuksiaan ja ottavan näytteitä alusta ympäröivästä jäästä. Laivalla nautittiin myös jouluilllallinen.

- Muistan tämän aina, se on varmaa. Se on mahtavaa. täällä on kaunis valo ja sää on melko leuto. Laiva vaikuttaa olevan kunnossa. Uskon, että pärjäämme kyllä, tutkija Sean Borkovic kommentoi aiemmin BBC:lle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?