IS selvitti: Tällainen on USA:n uuden veropomon suomalaistausta

Julkaistu:

IS selvitti Barack Obaman veropomoksi nimitetyn John Koskisen suomalaista sukutaustaa.
Suomalaistaustainen John Koskinen aloittaa tänään työt uudessa virassaan Yhdysvaltain verovirasto IRS:n johdossa.

Koskinen kertoi IS:lle viime viikolla, että hän saa kiittää suomalaisia esi-isiään sinnikkyydestä, joka on auttanut häntä urallaan.

Ilta-Sanomat ryhtyi selvittämään Koskisen sukujuuria tämän suostumuksella sen jälkeen, kun Koskinen oli kertonut, että suvun suomalaistaustat ovat hänelle monelta osin hämärän peitossa. Apuna selvityksessä oli muiden muassa sukututkimusta harrastava Hannele Kultala.

- Olen todella kiitollinen selvityksistä. Tiedän nyt suomalaisista juuristani enemmän kuin koskaan aiemmin, John Koskinen viestitti IS:lle.

Karstulan Koskisia


Koskisen kaikki isovanhemmat olivat suomalaisia, jotka muuttivat Yhdysvaltoihin paremman elämän toivossa 1900-luvun alkuvuosina.

Koskisen isä Yrjö Koskinen syntyi Clevelandissa, Ohiossa ja äiti Irja o.s. Danska Minnesotan Chisholmissa. Kumpikin puhui sujuvaa suomea, mutta eivät opettaneet sitä lapsilleen, koska halusivat näiden puhuvan englantia ilman aksenttia. Perhe oli kuitenkin tiivis osa Clevelandin suomalaisyhteisöä John Koskisen nuoruudessa.

Koskisen isän isä oli Juho Alfred Koskinen, maanviljelijä Karstulasta Keski-Suomesta ja isän äiti Ida Maria o.s. Poikonen, niin ikään Karstulasta Humpin kylästä. He muuttivat Yhdysvaltoihin vuonna 1905 juuri ennen Yrjö-pojan syntymää. Juhon nimi muuttui uudessa kotimaassa Johniksi. Hän kuoli jo vuonna 1915.

Koskisen äidin isä näyttää alustavien selvitysten mukaan ottaneen Yhdysvalloissa nimen Andrew Tanska, äidin äidin nimi muuttui muotoon Mary Tanska ja hän oli tyttönimeltään Jalonen.

Alkuperäisiä suomalaisia etunimiä ei ole vielä tiedossa. Nimien kirjoitusasu vaihtelee eri rekistereissä. Äidin suku oli kuitenkin lähes varmasti kotoisin Vehkalahdelta.

Koskisen Ida-isoäidin tiedoista kävi myös ilmi, että tämä oli syntynyt vuonna 1887 aviottomana lapsena, mikä siihen aikaan tarkoitti usein suurta häpeää. Syntyneiden kirjoihin onkin Idan kohdalle merkitty tylysti: äpärä.

- Muistan hämärästi jotain epämääräisiä viittauksia Idan syntymästä. Kuten todettua, ihmiset olivat sata vuotta sitten aika paljon ankarampia noissa asioissa, John Koskinen muisteli IS:lle.

Ei koskaan käynyt Suomessa


John Koskinen ei ole koskaan käynyt Suomessa, mutta haluaisi korjata tilanteen.

- Isäni kuoli jo vuonna 1956 eikä koskaan käynyt Suomessa. Äitini, joka oli englanninopettaja, kävi kerran Suomessa sukulaistensa luona. Minä en ole vielä Suomeen ehtinyt, mutta toivon korjaavani tilanteen. Tosin uudessa työssäni ei taida olla juuri aikaa lomailuun, John Koskinen kirjoitti IS:lle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt