Näitä järjestöjä ja firmoja USA ja Britannia urkkivat - katso lista - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Näitä järjestöjä ja firmoja USA ja Britannia urkkivat - katso lista

Yhdysvaltain kansallinen turvallisuusvirasto NSA ja Britannian viestitiedustelulaitos ovat urkkineet muun muassa Unicefia ja Lääkärit ilman rajoja järjestöä, kertovat Edward Snowdenin vuotamat tiedot.

Mainoskampanja Washington Metro -yhtiön busseissa kiittää Edward Snowdenia paljastuksista.­

21.12.2013 15:34

Tietovuotajan laajasta aineistosta tehdystä uusimmasta tutkimuksesta kertoivat brittiläinen The Guardian, saksalainen Der Spiegel ja yhdysvaltalainen The New York Times perjantaina.

Asiakirjoissa kerrotaan muun muassa urkintaoperaatiosta, jota on hoidettu Britannian viestitiedustelulaitoksen GCHQ:n kuuntelukeskuksessa Budessa, Cornwallissa. Sieltä pystytään seuraamaan sekä satelliittien että Atlantin merikaapeleiden välityksellä kulkevaa viestiliikennettä, kertovat paljastukset.

Tässä listaa asiakirjoista paljastuvista Yhdysvaltain ja Britannian urkintayhteistyön kohteista. Aineistosta ei käy ilmi miksi nämä kohteet on katsottu urkinnan arvoisiksi.

- YK-järjestöt Unicef (lastenavun rahasto) ja kehitysjärjestö UNDP, elintarvikejärjestö FAO, aseriisuntaan keskittyvä tutkimusjärjestö UNIDIR ja YK:n Geneven-päämaja.

- Lääkärit ilman rajoja. Ranskalaisjärjestö, jonka vapaaehtoiset lääkärit ja terveydenhoidon ammattilaiset työskentelevät kriisialueilla.

- Medecins du Monde -järjestön Britannian-osasto.

- Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.

- Länsi-Afrikan maiden yhteistyöjärjestö Ecowas.

- Euroopan unionin kilpailukomissaari Joaquin Almunia. "Tällaista käytöstä emme odota strategisilta kumppaneilta ja vielä vähemmän omilta jäsenmailta", kommentoi EU-komissio lausunnossaan.

- Useita kohteita Israelissa, muun muassa maan silloinen pääministeri Ehud Olmert vuonna 2009.

- Saksan hallituksen viestiliikenne Berliinistä maan edustustoihin Ruandassa, Georgiassa ja Turkissa.

- Ranskalainen puolustus- ja logistiikka-alan suuryhtiö Thales.

-Öljy-yhtiö Total.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?