Onko Kim Jong-un edeltäjiäänkin pahempi? IS listasi nuoren tyrannin saavutukset

Julkaistu:

Pohjois-Korean johtaja vaihtui kaksi vuotta sitten. IS listasi kolmannen polven tyrannin Kim Jong-unin saavutukset.
Pjongjangissa juhlittiin tiistaina "Rakkaan johtajan" Kim Jong-ilin kuoleman kaksivuotispäivää, mutta juhlallisuuksien keskipisteenä oli maan nykyjohtaja, "Suuri seuraaja" Kim Jong-un.

Kahden vuoden aikana Kim Jong-un on ehtinyt muun muassa uhitella ydinsodalla ja teloituttaa maan kakkosmiehen Jang Song-thaekin.

IS listasi Telegraphin artikkelin pohjalta, miten nuori Kim on tehnyt eroa edeltäjiinsä Kim Jong-iliin ja
Kim Il-sungiin:


1. YksityiselämäAiemmin johtajat ovat pitäneet vaimonsa ja rakastajattarensa taka-alalla, mutta Kim yllätti tuomalla tyylikkään puolisonsa
Ri Sol-jun julkisuuteen 2012. Pariskunnalla on tiettävästi tytär.

2. Vankileirit
Satelliittikuvien perusteella näyttää siltä, että hallinto on laajentanut merkittävästi vankileirien verkostoaan. Jopa 130 000 vankia raataa karmeissa oloissa. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan noin 30 000 heistä katosi jäljettömiin leiri 22:lta.


3. Julmuus

Eteläkorealaistietojen mukaan pohjoisessa tehtiin 17 julkista teloitusta vuonna 2012. Henkensä menetti tiettävästi muun muassa Kimin ex-rakastajatar, laulaja Hyon Song-wol. Loikkareita metsästetään aiempaa aktiivisemmin. Viime kesänä yhdeksänhenkinen ryhmä ehti Kiinan ja Laosin rajalle asti, mutta heidät raahattiin takaisin ja tiettävästi teloitettiin.

4. JulkkiskaveritSuuri koripallofani Kim on onnistunut saamaan takavuosien NBA-tähti
Dennis Rodmanin maahan jo kahdesti - kolmas vierailu on suunnitteilla.


5. Sirkushuveja

Toisin kuin edeltäjänsä, Kim on ainakin näennäisesti ottanut asiakseen kansalaisten hyvinvoinnin: Pääkaupunkiin on rakennettu vesipuisto ja asuinlähiöihin sairaaloita, kouluja ja kuntosaleja.

6. Kiina-suhteet

Vanhemmat Kimit ovat varoneet suututtamasta tärkeintä tukijaansa Kiinaa, mutta nuori Kim on ajoittain uhmannut suuren naapurin tahtoa. Kiina-suhteista vastanneen Jangin kuoleman vaikutusta asiaan ei vielä tiedetä.

7. Ydinohjelma

Pohjois-Korea on aina käyttänyt ydinohjelmaansa neuvotteluvalttina, mutta Kimin aikana maa käynnisti uudelleen plutoniumia tuottavan Yongbyonin reaktorin. Maan media kuvaa ydinohjelmaa nykyään "itsepuolustuskilveksi" ja kumoaa mahdollisuudet edes neuvotella sen purkamisesta.

8. Retoriikka

Jangin teloitus sai Pohjois-Korean median avaamaan runosuonensa kuvaillessaan tuomittua "ihmissaastaksi" ja "kurjemmaksi kuin koira". Jo aiemmin retoriikkaa on kovennettu uhkaamalla muuttaa Etelä-Korea ja sen "psykopaattinen" hallinto "tulimereksi".

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt