Suomalaistaustaiselle huippuvirka USA:ssa: "Kiitän suomalaisia esi-isiäni"

Julkaistu:

Suomalaistaustainen John Koskinen on määrä valita skandaalissa ryvettyneen veroviraston johtoon. IS:lle hän kertoo luottavansa haasteissa suomalaiseen sisuun.
Miljonääri ja hyväntekijä, menestynyt bisnesmies, useiden Yhdysvaltain presidenttien luottohenkilö ja ongelmanratkaisija.

Näin kuvaillaan suomalaistaustaista John Koskista, 74, joka on ponnahtamassa korkeaan asemaan presidentti Barack Obaman hallinnossa.

Koskinen on Obaman ehdokas johtamaan skandaalissa ryvettynyttä USA:n verovirastoa IRS:ää. Maan senaatin on määrä vahvistaa nimitys vielä ennen joululomaa. Vahvistusta pidetään selvänä sen jälkeen, kun Koskista kuullut senaatin komitea näytti vihreää valoa viime perjantaina.

 

Haluan ajatella, että olen perinyt jotain suomalaisesta sisusta.
John Koskinen IS:lleKoskisella ei ole helppo tehtävä edessään, mikäli nimitys toteutuu. IS:lle sähköpostitse antamissaan kommenteissa hän kertoo kuitenkin aina luottaneensa suomalaiseen sisuun.

- Urallani olen keskittynyt johtamaan suuria, vaikeuksissa olevia organisaatioita sekä yksityisellä että julkisella sektorilla, ja sellaisessa ympäristössä menestyminen vaatii vahvoja hermoja ja sinnikkyyttä. Niistä kiitän suomalaisia esi-isiäni, Koskinen kirjoitti IS:lle äskettäin.

Vaikea tehtävä

Tulevassa tehtävässään Koskisen pitäisi muun muassa osallistua Obaman epäsuositun terveysreformin toimeenpanoon ja jahdata ulkomaisilla tileillä veroja kiertäviä rikkaita. Veroviraston päätehtävä on kerätä amerikkalaisilta vuosittain yli 1500 miljardia euroa erilaisia veroja.

- Vitsailin hänelle nimitysuutisen jälkeen: Miksi kukaan täysjärkinen ottaisi tuollaisen homman, entinen kollega Philip Odeen kommentoi taannoin Reutersille.

Koskinen on sanonut olevansa innoissaan uudesta haasteestaan, vaikka hänellä ei ole verojuristin kokemusta. Hänellä on kuitenkin kova maine ongelmien selvittäjänä.

Obama pyysi Koskista IRS:n johtoon palauttamaan rajusta skandaalista kärsivän viraston maineen. Keväällä kävi ilmi, että IRS:n virkamiehet olivat viivytelleet poliittiseen oikeistoon kuuluvien yhdistysten ja ryhmittymien verovapaushakemusten käsittelyssä, erityisesti jos ne näyttivät olevan lähellä Obamaa vastustavaa teekutsuliikettä.

Seurasi poliittinen myrsky, jonka seurauksena IRS:n johtaja Steve Miller erosi toukokuussa. Koskinen astuu nyt hänen saappaisiinsa.

- Veronmaksajien pitää voida luottaa, että heitä kohdellaan tasapuolisesti kaikissa yhteyksissä, Koskinen linjasi.

Republikaanit suhtautuivat alun perin varautuneesti Koskiseen, joka tunnetaan demokraattien vahvana tukijana. Epäluulot ovat kuitenkin hälvenemässä.

- Hänen pitää skandaalin siivouksessa pystyä osoittamaan olevansa reilu ja tasapuolinen, kommentoi senaattori Charles Grassley taannoin.

Näin Koskinen kirjoittaa suomalaisjuuristaan:


"Kiitän suomalaisia esi-isiäni"

"Valitettavasti kummatkin vanhempani kuolivat varsin nuorina emmekä koskaan keskustelleet yksityiskohtaisesti heidän vanhemmistaan. Sekä äitini että isäni vanhemmat tulivat Yhdysvaltoihin Suomesta 1900-luvun alussa. Äitini vanhemmat asettuivat Minnesotan Chisholmiin ja isäni vanhemmat Ohion Clevelandiin. En tiedä mistä päin Suomea he tulivat, mutta luulen heidän olleen kotoisin maaseudulta, koska isoisäni oli maanviljelijä.

Isäni Yrjo Koskinen syntyi marraskuussa 1905 Clevelandissa, eli hänen vanhempansa on täytynyt saapua Yhdysvaltoihin jokunen vuosi aiemmin. Isäni isän nimi oli John Koskinen, ja hän tuli Yhdysvaltoihin yhdessä vaimonsa, jonka nimi oli muistaakseni Ilda, ja siskonsa Hannahin kanssa.

Äitini Irja Danska syntyi Chisholmissa 1909. Valitettavasti en tiedä hänen vanhempiensa nimiä, koska he olivat aina meille vain pappa ja mummo.

Vanhempani puhuivat sujuvaa suomea, mutta me emme oppineet kieltä, koska he halusivat meidän sulautuvan yhteiskuntaan ilman aksenttia. (Näin heillä oli myös kahdenkeskinen kieli, jolla keskustella henkilökohtaisista asioista. Tiesimme aina jotain olevan meneillään, kun he alkoivat puhua suomea.)

Vanhempani menivät naimisiin ja asuivat vuosia Clevelandissa, jossa heidän lähimmät ystävänsä olivat myös suomalaistaustaisia. Joten kasvoimme onnellisina pitäen itseämme suomalaisina, ja ajan kuluessa olin ylpeä, että saatoin tavallaan yhdistää itseni suuriin suomalaisiin, kuten Sibelius, Nurmi ja Saarinen. Korkeakoulussa kirjoitin tutkielman suomalaisten sankarillisesta taistelusta Venäjää vastaan toisessa maailmansodassa. Aihe teki minuun lähtemättömän vaikutuksen ja on yksi syy, miksi kannatan yhä aina altavastaajaa.

Haluan ajatella, että olen perinyt jotain suomalaisesta sisusta, josta kuulin niin paljon nuoruudessani. Urallani olen keskittynyt johtamaan suuria, vaikeuksissa olevia organisaatioita sekä yksityisellä että julkisella sektorilla, ja sellaisessa ympäristössä menestyminen vaatii vahvoja hermoja ja sinnikkyyttä. Niistä kiitän suomalaisia esi-isiäni."

John Koskinen

Viisi faktaa

1. John A. Koskinen syntyi Clevelandissa Ohiossa 1939, valmistui Duken yliopistosta Pohjois-Carolinasta 1961 ja opiskeli lakia kuuluisassa Yalen yliopistossa. Kaksi lasta, Cheryl ja Jeffery, vaimonsa Patrician kanssa.

2. Teki 21-vuotisen työuran liikkeenjohtoyritys Palmierissa, joka avusti suuria, vaikeuksissa olevia yrityksiä. Nousi toimitusjohtajaksi ja loi samalla miljoonaomaisuuden. Tunnetaan avokätisenä demokraattipoliitikoiden tukijana.

3. Toimi 90-luvulla demokraattipresidentti Bill Clintonin hallinnossa budjettiosaston johtajana. Clinton nimitti Koskisen vetämään niin sanottua Y2K-komiteaa, joka selvitti vuosituhannen vaihteen pelättyjä tietokoneongelmia. Washingtonin apulaiskaupunginjohtaja 2000-2003.

4. Republikaanipresidentti George W. Bush nimitti Koskisen vuonna 2008 luotsaamaan vaikeuksiin ajautunutta Freddie Mac -asuntolainapankkia, joka oli yksi finanssikriisin alullepanijoista.

5. Yhdysvaltain jalkapallon MM-kisojen isäntäkomitean tehtävissä 1994, USA:n jalkapalloliiton puheenjohtaja 2004-2008. Duken yliopisto antoi 1999 jalkapallostadioninsa nimeksi Koskinen Stadium, kun Koskinen vaimoineen oli tukenut sen rakentamista. John Koskisen selvitti vuosituhannen vaihteen tietokonepulmaa Bill Clintonin pyynnöstä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt