Saharov-palkittu ihmisoikeusjuristi siepattiin Syyriassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Saharov-palkittu ihmisoikeusjuristi siepattiin Syyriassa

Syyrian tunnetuimpiin oppositioaktivisteihin kuuluva Razan Zaitouneh, 36, on siepattu yhdessä aviomiehensä kanssa, kertoo Financial Times lehti. IS tavoitti Saharov-palkitun ihmisoikeusjuristin harvinaiseen haastatteluun Syyrian sisällissodan alussa.

Razan Zaitounehin olinpaikkaa ei tiedetä.­

12.12.2013 12:34

Zaitouneh työskenteli ihmisoikeusrikkomusten dokumentaatiokeskuksessa Doumassa, lähellä Damaskosta.

Naamioituneet asemiehet tunkeutuivat keskukseen ja veivät Zaitounehin tuntemattomaan paikkaan, kertoi FT aktivistilähteisiin vedoten. Yhdessä Zaitounehin kanssa siepattiin hänen miehensä Wael Hamada ja kaksi muuta keskuksen vapaaehtoistyöntekijää.

Zaitounehilla oli syytä pelätä sekä presidentti Bashar al-Assadin hallitusta että Damaskoksen liepeillä toimivia ääri-islamilaisia kapinallisryhmiä. Hän arvosteli hiljattain terroristiverkosto al-Qaidaan liitetyn islamistiryhmän toimintaa sisällissodassa.

Hallitus puolestaan on syyttänyt häntä ulkovaltojen palkkaamaksi vakoojaksi.

Euroopan parlamentti myönsi Zaitounehille vuoden 2011 Saharov-ihmisoikeuspalkinnon, yhdessä neljän muun arabikevään aktivistin kanssa.

IS tavoitti Zaitounehin joulukuussa 2011 salaisesta piilopaikasta. Haastattelu tehtiin Skype-puhelun avulla.

Miten voit ja miten perheelläsi menee?

- Me voimme hyvin, mutta elämä on vaikeaa. Ei ole helppoa selvitä poliisin väkivallan, vaikeuksien ja sorron keskellä. Mutta yritämme tulla toimeen ja selvitä hengissä, päivä kerrallaan, Zaitouneh vastasi.

Milloin menit piiloon viranomaisilta?

- Silloin kun vallankumous oli edennyt toiselle kuukaudelle. Aloitin aktiivisen toiminnan heti vallankumouksen alussa. Totta kai tämä on vaikeaa, mutta minulla ei ole muita vaihtoehtoja - joko piileskellä tai tulla pidätetyksi.

Oletko ollut vaarassa?

- Me olemme kaikki vaarassa, koko ajan. Kukaan ei ole turvassa.

Douman esikaupunki lähellä Damaskosta on tuhoutunut pahoin taistelussa hallituksen ja kapinallisten välillä.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?