Uskomaton löytö järven pohjasta: Fokker-kaksitaso 76 vuoden takaa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Uskomaton löytö järven pohjasta: Fokker-kaksitaso 76 vuoden takaa

Ruotsalainen sukeltajaryhmä on onnistunut löytämään vuonna 1937 pudonneen Fokker C.VE -koneen hylyn Vätternin pohjasta, kertoo Aftonbladet.

Samantyyppinen Fokker oli myös Suomen ilmavoimien käytössä. Kuva vuodelta 1943. Kuva: Keski-Suomen ilmailumuseo.­

11.12.2013 12:07 | Päivitetty 11.12.2013 14:15

Fokker paikannettiin Vätternin itärannalta 60 metrin syvyydestä, lehti kertoo. Löytöpaikalta on matkaa rantaan noin 150 metriä.

Selällään makaava hylky on pahoin vaurioitunut. Ylös sojottavat laskutelineet ovat ehjät.

Tiedustelutehtäviin suunniteltu konetyyppi tunnettiin Ruotsin ilmavoimissa nimellä S6. Tyyppi oli käytössä myös Suomen ilmavoimissa.

Viime elokuussa löydetyn Fokkerin viimeisen lennon tapahtumat ovat tiedossa.

Murhenäytelmä tapahtui, kun alikersantti Stig Carlsson oli harjoituslennolla 23. heinäkuuta 1937. Suunnistajana koneen takana istui Gösta W. Lilja.

Vätternin pinnalla kellui maalilautta, johon Carlssonin piti osua konekivääreillä. Kaksi harjoitushyökkäystä sujui niin kuin pitikin, mutta kolmannella syöksyllä kohti maalia koneen moottori irtosi kiinnikkeistään.

Moottori repi irti toisen siipiparin, ja Carlsson menetti koneensa hallinnan. Koneen nokka kohosi jyrkästi ylös. Sen jälkeen kone kääntyi selälleen ja syöksyi järveen.

Carlsson sai surmansa ilmeisesti heti.

Suunnistaja Lilja ehti hypätä takaohjaamosta. Hänen laskuvarjonsa ei kuitenkaan avautunut kunnolla, ja Lilja törmäsi kovaa vauhtia vedenpintaan ja kuoli.

Aftonbladet julkaisi ainutlaatuisen kuvasarjan hylystä.

Carlssonin ruumis lepää yhä koneen ohjaamossa.

- Hänen takkinsa pistää ulos hylystä, ja olemme nähneet hänen lentäjänpäähineensä, kertoi sukeltajaryhmän jäsen Erik Rådström lehdelle.

Ruotsin puolustusvoimat on päättänyt kieltää ruumiiseen koskemisen ja hylyn noston, jotta hautarauhaa ei rikottaisi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?