Silminnäkijä IS:lle Kiovan mellakoista: Aloin itkeä kun erikoisjoukot tulivat

Julkaistu:

Ukrainalainen toimittajaopiskelija Anastasija Borynets koki elämänsä hienoimman ja kamalimman yön Itsenäisyyden aukiolla Kiovassa: "Kansa oli niin yhtenäinen." Mutta sitten tulivat poliisin Berkut-erikoisjoukot.
- Tulin aukiolle taksilla kolmelta aamuyöllä, Borynets kertoi IS:lle aamulla puhelimitse Kiovasta.

- Joukko naisia oli yön paikalla, ja minä olin heidän joukossaan. Ihmiset rukoilivat. Taksit toivat väkeä paikalle ilmaiseksi.

Sitten poliisi ja poliisin erikoisjoukko Berkut (suom. kultainen kotka) alkoivat tyhjentää Maidania eli Itsenäisyyden aukiota ja purkaa mielenosoittajien leirejä.

- Se oli elämäni hienoin ja kamalin yö. Kansa oli niin yhtenäinen. Mutta paikalle tuli ainakin tuhat Berkut-poliisia. Nähtyäni heidät aloin vain itkeä.

Borynetsin mukaan berkutit eivät käyttäneet väkivaltaa naisia kohtaan.

- He hyökkäsivät meitä suojelleiden miesten ja poikien kimppuun.Poliisi sai aamuun mennessä ainakin osan aukiosta haltuunsa. Sen jälkeen alkoi operaatio Kiovan kaupungintalon tyhjentämiseksi mielenosoittajista.

- Poliisi käytti kyynelkaasua, mutta paikalle tuli lisää ihmisiä, Borynets kertoi aamulla.

Taistelu eurooppalaismielisen opposition ja venäläismielisen hallituksen välillä ei ole ohi, Borynets arvioi.

- En usko, että me olemme häviämässä. Mutta on todella kauheaa, että hallitus ryhtyi väkivaltaan - kukaan ei olisi uskonut, että se on niin tyhmä, sillä Kiovassa on yhä korkeita diplomaatteja.Borynetsin mukaan EU:n lähentymissopimuksen kannattajat aikovat pysyä rauhallisina, huolimatta poliisiin rajusta voimankäytöstä.

- Kansa ei aio käyttää voimaa. Hallitus on se, joka sitä käyttää, Borynets sanoi.

Borynets aikoo nukkua aamupäivällä muutaman tunnin ja palata sitten takaisin Maidanille.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt