Mandelan perhe-elämä oli myrskyisä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Perhe-elämä oli myrskyisä: naimisissa kolme kertaa, tyttäret kiistelevät rahoista

Nelson Mandela oli elämänsä aikana naimisissa kolmen eri naisen kanssa. Poliittisen uran tavoin myös Mandelan rakkauselämä oli karikkoinen.

Nelson Mandela oli naimisissa kolme kertaa. Yksi hänen vaimoistaan oli poliittisesti aktiivinen Winnie Mandela (kuvassa vasemmalla).­

6.12.2013 4:06

Ensimmäisen vaimonsa Evelyn Wasen Mandela tapasi 1940-luvun alkupuolella muutettuaan Eastern Cape-provinssissa sijaitsevalta Transkein alueelta Johannesburgiin. Johannesburgissa Mandela teki tuttavuutta Afrikan kansalliskongressin (African National Congress, ANC) Walter Sisulun kanssa, jolloin hän tuli tavanneeksi myös tämän Evelyn-serkun.

Ensimmäinen vaimo jätti jälkeensä tyhjän kodin

Mandela ja Evelyn Wase menivät naimisiin vain muutamaa kuukautta ensi tapaamisensa jälkeen - samana vuonna, kun liittyi ANC:n riveihin ja aloitti Sisulun sekä Oliver Tambon kanssa tinkimättömän taistelunsa rotusorron lopettamiseksi Etelä-Afrikassa. Pariskunta sai kolme lasta, joita Wase jäi hoitamaan kotiin hänen miehensä luodessa poliittista uraa.

Vaikka avioparin ensimmäisten yhteisten vuosien kerrotaan olleen onnellisia, jo 1950-luvun puoliväliin mennessä he olivat ajautuneet erilleen toisistaan - Mandela politiikan, ja Wase uskonnon pariin.

Mandela pidätettiin joulukuussa 1956 maanpetoksesta epäiltynä. Kahden viikon vankeusajan jälkeen hän pääsi kotiin, jolloin hän saattoi havaita Wasen lähteneen ja ottaneen vanhimman lapsen mukaansa. Wase palasi Transkeihin, missä hän alkoi pitää kauppaa. Hän meni uusiin naimisiin 1970-luvulla.

Toinen vaimo lähti nuoremman rakastajan matkaan

Mandelan toinen vaimo Winnie ilmestyi hänen elämäänsä jo pian Wasen lähdön jälkeen. Wasesta poiketen Winnie oli poliittisesti aktiivinen ja pari meni naimisiin kesäkuussa 1958. Jo pian avioliiton solmimisen jälkeen Winnie piti julkisen puheen, joka johti hänen pidätykseensä. Kuultuaan vaimonsa pidätyksestä Mandela totesi ironisesti:

- Luulen, että nain ongelmia.

Nelson Mandela juhli yhdessä Winnie Mandelan kanssa vankilasta vapautumistaan 11.2.1990.­

Pariskunta sai kaksi lasta ennen kuin Mandela tuomittiin vuonna 1964 elinkautiseen vankeuteen poliittisen aktiivisuutensa vuoksi. Mandelan vankilatuomio ei saanut Winnieta luopumaan omasta poliittisesta toiminnastaan.

Aktiivisuutensa vuoksi vankeusolosuhteet tulivat tutuiksi myös Winnielle. Seuraavina vuosikymmeninä hän vietti eri ajankohtina jopa kuukausia eri vankiloissa. Liitto kesti molempien vankeustuomiot ja he olivat tiiviissä kirjeenvaihdossa toistensa kanssa. Mandelan vapauduttua vankilasta vuonna 1990 Winnie juhli tapahtumaa yhdessä miehensä kanssa. Myöhemmin hän kuitenkin jätti miehensä nuoremman rakastajan hyväksi.

Kolmas vaimo oli ex-presidentin leski

1990-luvun puolivälissä Mandela alkoi tapailla 27 vuotta itseään nuorempaa Graca Machelia, Mosambikin edesmenneen presidentin, Samora Machelin, leskeä.

Ensimmäinen yhteydenotto Machelin ja Mandelan välillä tapahtui jo vuonna 1986. Tuolloin Grace kirjoitti Mandelalle vankilaan epäilyksistään, että hänen miehensä tappanut lento-onnettomuus saattoi olla Etelä-Afrikan apartheid-hallinnon tekosia. Tästä lähtien Mandela ja Graca pitivät yhteyttä toisiinsa ja vuonna 1996 heidät nähtiin yhdessä Robert Mugaben häissä. Mandela myönsi suhteen je kertoi lehdistölle:

- Elämäni myöhäisvaiheessa olen puhjennut kukkaan kaiken sen rakkauden ja tuen ansiosta, jota hän (Machel) on minulle antanut, Mandela totesi.

Nelson Mandela ja Grace Machel risteilyalus Queen Elisabeth II:n kannella Durbanin satamassa 29.3.1998.­

Mandelan 80-vuotispäivänä vuonna 1998 Machel rikkoi aikaisemman lupauksensa siitä, ettei enää koskaan menisi naimisiin presidentin kanssa.

Vaikka Mandela oli elämänsä loppuun saakka ylpeä aviomies, hänellä oli ajoittain vaikeuksia pysyä nuoremman vaimonsa tahdissa.

- Hän on paljon kiireisempi kuin minä. Toivon, että olisin mennyt naimisiin vähemmän kiireisen naisen kanssa, Mandela kertoi vuonna 2007.

Tyttäret kiistelevät rahasta

Vapaustaistelijana maailmanmaineeseen niittäneen Nelson Mandelan nimi on Independent-lehden mukaan arvioitu miljoonien arvoiseksi.

Mandelan nimeen liitetty arvo on saanut hänen elossa olevat lapsensa kiistelemään rahasta. Independentin mukaan Mandelan tyttäristä Makaziwe ja Zenani käynnistivät jo aikaisemmin tänä vuonna oikeusjuttuja, joiden avulla he pyrkivät turvaamaan mahdollisimman ison siivun Mandelan nimeen liitetyistä miljoonista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?