Pohjois-Korean vankileirin entinen vartija: vankien kohtelu raakaa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Pohjois-Korean vankileirin entinen vartija: vankien kohtelu raakaa

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin haastattelema vankileirin entinen vartija kertoo, että vankien kohtelu leireillä on järkyttävää.

5.12.2013 2:13

Järjestö on satelliittikuvien perusteella analysoinut kahta vankileiriä, jotka ovat maan suurimpia. Ainakin toinen leireistä on jopa kasvanut sitten edellisten satelliittikuvien.

Amnesty on onnistunut ensimmäistä kertaa saamaan leirien entisen vanginvartijan haastattelun. Herra Lee työskenteli leirillä 1980-luvulta 1990-luvun puoliväliin.

Amnesty haastatteli häntä marraskuussa 2013, jolloin hän kertoi muun muassa leirillä käytetyistä teloitusmenetelmistä. Vangit pakotettiin kaivamaan omat hautansa, jonka jälkeen heidät tapettiin niskaan kohdistuneella vasaraniskulla. Herra Leen mukaan vankilahenkilökunta myös kuristi vankeja ja sitten löi heitä kuoliaaksi puukepeillä. Naisvankeja raiskattiin ja sen jälkeen tapettiin, jotta sana raiskauksista ei leviäisi.

Entiset vangit ovat Amnestyn mukaan kertoneet, että leirillä tehdään pakkotyötä vaarallisissa oloissa lähes tauoitta. Myös turvallisuusjärjestelyt ovat tiukat, ja vankien liikkumista valvotaan monin tavoin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?