Venäjä iloitsi Viipurin kirjaston avajaisissa: "Kerrankin Suomessa kiitellään Putinia"

Alvar Aallon kirjaston avajaisista Viipurissa muodostui lauantaina todellinen suomalais-venäläisen yhteistyön juhlahetki, jossa joka ikinen kehulause tuntui tulevan aidosti syvältä sydämestä.

23.11.2013 16:44

Kirjaston avajaisiin osallistui Suomesta kunniavieraana presidentti Tarja Halonen, joka aikanaan sai  Vladimir Putinin kiinnostumaan Viipurin kirjaston pelastamisesta. Putin antoi lopulta vuonna 2010 Venäjän federaation budjetista kirjaston kunnostamiseen reilut 255 miljoonaa ruplaa, joka on nykykurssin mukaan hieman vajaat 6 miljoonaa euroa.

Putinin rahoilla, suomalaisten asiantuntijoiden avustuksella ja venäläisten käsityöläisten ammattitaidolla kirjasto on nyt palautettu takaisin entiseen loistoonsa - mahdollisimman tarkkaan siihen asuun, millainen se oli vuonna 1935 valmistuessaan silloiseen suomalaiseen Viipuriin.

Kun surkeassa kunnossa ollutta kirjastoa alettiin hätäpelastaa vuonna 1994 suomalaisin ja kansainvälisin lahjoitusvaroin, moni oli menettää uskonsa matkan varrella, sillä niin hitaasti projekti eteni. Kaikki muuttui kuitenkin, kun Putin heräsi Alvar Aallon mestariteoksen tärkeyteen.

Niinpä Venäjän Suomen-suurlähettiläs Aleksandr Rumjantsevkin sai lauantaina aiheen leveään hymyyn Viipurissa.

- Suomen lehdissä on näkynyt kirjaston ansiosta ensimmäistä kertaa juttuja, joissa kirjoitetaan, että ”kiitos Putin”, Rumjantsev tokaisi myhäillen Ilta-Sanomille.

Putin itse ei avajaisiin ennättänyt, mutta lähetti paikalle presidentin hallinnon päällikön Sergei Ivanovin, joka on siis yksi Putinin lähimmistä miehistä. Kaiken lisäksi juuri Ivanov oli Venäjän johdosta se henkilö, jolle Putin antoi aikanaan tehtäväksi remontin valmistumisen valvonnan.

- Alvar Aalto on minun lempiarkkitehtini, ja olen ollut henkilökohtaisesti mukana restaurointiprojektissa. Siksi on hienoa tulla katselemaan oman työnsä konkreettisia tuloksia, Ivanov sanoi.

Viipurin kirjaston suomalaisen restaurointiyhdistyksen pääsihteeri, arkkitehti Maija Kairamo toi tilaisuuteen remonttia valvoneiden ja suunnitelleiden suomalaisten asiantuntijoiden näkemyksen.

- Kaikkein korkeimmatkin unelmamme on voitu toteuttaa, kiitos Venäjän federaation rahoituksen, hän kiitteli.

- Venäjällä osataan myös vielä tehdä käsityötä. Oli hienoa nähdä, miten ylpeitä venäläiset mestarit ovat työstään. Tämä laatu ei olisi ollut mahdollista Suomen koneellisessa tuotannossa, Kairamo sanoi.

Halonen puolestaan muistutti, että Aallon kirjastoon investoidut rahat eivät mene Venäjältä hukkaan.

- On olemassa kaikki edellytykset sille, että uusitusta kirjastosta tulee viipurilaisten kohtauspaikan lisäksi onnistuneiden kulttuuritapahtumien keskus ja kiinnostava tutustumiskohde sekä venäläisille että ulkomaalaisille matkailijoille ja Alvar Aallon teoksia eri puolilla maailmaa ihaileville designin ja arkkitehtuurin ystäville, Halonen sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?