Putinin "oikea käsi" IS:lle: Näin Sini Saarela pääsee Suomeen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Putinin "oikea käsi" IS:lle: Näin Sini Saarela pääsee Suomeen

Alvar Aallon kirjaston avajaisissa Viipurissa vieraillut Vladimir Putinin "oikea käsi" kertoi Ilta-Sanomille, kuinka hänen mielestään Sini Saarelan ja muiden Greenpeacen aktivistien kotiin pääsy tapahtuu.

Sini Saarela

23.11.2013 15:46

IS kysyi Venäjän presidentin hallinnon päälliköltä Sergei Ivanovilta muun muassa sitä, kuinka nopeasti Greenpeacen aktivistit pääsevät kukin takaisin omaan kotimaahansa.

Ivanov korosti vastauksensa aluksi, että aktivistien kohtelu on Venäjän näkemyksen mukaan yksinomaan juridinen eikä poliittinen kysymys, joten myös aktivistien kotiuttaminen tapahtuu tarkasti Venäjän lakien mukaan.

- Kuten tiedätte, liki kaikki ekologit tai pseudoekologit ovat jo päässeet pois (tutkintavankeudesta) takuita vastaan. Kun takuut on maksettu, seuraavaksi ratkaistaan se, miten he voivat poistua Venäjältä, Ivanov lupasi tiedotustilaisuudessa, jossa hänen rinnallaan oli myös kirjaston avajaisiin osallistunut presidentti Tarja Halonen.

Myös Tarja Halonen oli paikalla.

- Heillähän ei ole minkäänlaisia viisumeita, joten kun se asia on ratkaistu, niin he voivat poistua heti minun nähdäkseni, hän sanoi.

Venäjällä on kuitenkin ollut erilaisia viranomaistulkintoja siitä, voidaanko aktivisteille antaa Venäjän lakien mukaan viisumeita vielä siinä vaiheessa, kun heitä koskeva rikostutkinta on kesken. Tähän Ivanovkaan ei siis suoranaisesti ottanut kantaa, vaan hän korosti, että kaikki pitää ratkaista Venäjän lakien mukaan.

Ivanov käytti vastauksessaan myös paljon aikaa tuomitakseen Greenpeacen aktivistien teot. Hän toisti ensin Putinin kannan siitä, etteivät edes jalot päämäärät oikeuta minkä tahansa keinon käyttämistä. Sen jälkeen hän arvosteli aktivisteja siitä, että heillä oli mukanaan erikoisvarusteltu kamera, jolla he valmistautuivat kuvaamaan öljynporauslautan tapahtumia ”tehdäkseen itselleen pr:ää”.

- Kuvitelkaa, että joku tulee teidän kotiinne ja asettaa sinne johonkin huoneeseen kameran kuvatakseen kaikkea siellä tapahtuvaa. Miellyttäisikö se teitä? Ivanov kyseli.

- Onko se huliganismia? Ehkä se on. Minä en ole juristi, vaan oikeuden on siitä päätettävä, hän jatkoi.

Ilta-Sanomat tiedusteli Ivanovilta myös sitä, miten Venäjä suhtautuu perjantaina tulleeseen kansainvälisen merioikeuden päätökseen, jonka mukaan Venäjän on luovutettava heti takavarikoitu alus ja vapautettava aktivistit sekä päästettävä heidät poistumaan Venäjältä.

- Kysyitte, miten suhtaudumme merioikeuden päätökseen. Emme suhtaudu mitenkään, koska olemme sanoneet heti alusta asti, että emme aio osallistua siihen prosessiin, Ivanov sanoi.

Ivanovin mukaan Venäjä on aikanaan ratifioinut sopimuksen merioikeuden toimivallasta tietyin poikkeusehdoin. Hänen mukaansa juuri nämä ehdot ovat syynä siihen, ettei Venäjän tarvitse ottaa mitään kantaa tai osuutta koko merioikeuden päätökseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?