Mitä Kennedyn murhaajaksi epäillyn paketissa oli? IS tapasi Lee Harvey Oswaldin työkaverin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Mitä Kennedyn murhaajaksi epäillyn paketissa oli? IS tapasi Lee Harvey Oswaldin työkaverin

Kennedyn murhasta pidätetty Lee Harvey Oswald oli erikoinen tapaus, yksinäinen ja ristiriitainen mies. Näin hänestä kertoo työkaveri Texasin koulukirjavarastosta.

Dallasin poliisin pidätyskuva Lee Harvey Oswaldista.­

22.11.2013 6:35 | Päivitetty 22.11.2013 10:27

Buell Frazier työskenteli yhdessä Oswaldin kanssa loppusyksyllä 1963.

Kumpikin asui Irvingissä, Dallasin ulkopuolella. Kumpikin oli nuori: Frazier 19-vuotias, Oswald täytti lokakuussa 24 vuotta. Oswald oli jo perheellinen, hänellä oli viimeisillään raskaana oleva vaimo Marina ja pieni tytär.

Oswald aloitti työt Dealey Plazan reunalla sijaitsevassa Texasin koulukirjavarastossa 16. lokakuuta 1963. Presidentin murhaan - ja hänen omaan kuolemaansa - oli aikaa vain reilu kuukausi.

  Hän leikki myös naapuruston lasten kanssa. Kolme siskontyttöäni asui alueella, ja he kertoivat, kuinka kiva mies Lee oli.

Frazier perehdytti Oswaldin työtehtäviin.

- Työnjohtajamme herra Shelley kutsui minut huoneeseensa, ja siellä oli nuori mies, Lee. Shelley pyysi minua opettamaan Leelle, kuinka kirjatilauksia täytetään. Sillä tavalla me tutustuimme, Frazier kertoi IS:lle Dallasissa.

Oswald oli Frazierille työkaveri, ei enempää. - Emme koskaan tehneet töiden jälkeen mitään yhdessä. Emme pysähtyneet matkalla, kun annoin hänelle kyydin kotiin Irvingiin, emmekä matkalla Irvingistä työpaikalle.

Puhui paljon tyttärestä Oswald oli aina vaitelias. Frazier muistaa yhden puheenaiheen, josta Oswald piti: tytär. - Jos halusin saada häneltä jonkin kommentin, kysyin oliko hänellä ollut hauskoja leikkejä Junen kanssa. Silloin hän kertoi aina jotakin ja naureskeli.

- Hän leikki myös naapuruston lasten kanssa. Kolme siskontyttöäni asui alueella, ja he kertoivat, kuinka kiva mies Lee oli. Tiedän, että hän piti lapsista. Mitä Oswaldin paketissa oli? Perjantaiaamu 22. marraskuuta 1963 oli pilvinen ja hieman sumuinen. l Frazier oli luvannut viedä Oswaldin töihin autollaan, kuten monesti aiemminkin.

Oswald asui tuolloin erillään perheestään, omassa pienessä vuokrahuoneessa North Beckley Streetillä. Hän tuli sinä aamuna kävellen Frazierin kotiin, joka sijaitsi Irvingissä lähellä Marinan asuntoa.

- Oli viileää ja meillä oli takit päällä. Oli kuitenkin kaunis ilma, Frazier kertoi.

Oswaldilla oli mukanaan jotakin tavallisuudesta poikkeavaa: pitkänomainen paketti, oikeastaan paperikäärö. Oswald laittoi sen auton takapenkille. Frazier mietti, mitä paketissa mahtoi olla.

  Hän ei ollut mikään suuri keskustelija

- Hän oli kertonut minulle torstaina aikovansa käydä kotona hakemassa verhotankoja, laittaakseen verhot asuntoonsa. En tiennyt silloin, että hänellä oli jo verhot vuokrakämpässään.

Frazier vilkaisi pakettia.

- Mitä siinä on, sanoin Leelle.

- Etkö muista, Lee vastasi. Kerroinhan sinulle, että vien huoneeseeni verhotangot, hän sanoi.

Mitä paketissa oli oikeasti? Rikostutkinnan ja Warrenin komission raportin mukaan se sisälsi Oswaldin hankkiman italialaisen Carcano-sotilaskiväärin.

Mutta oliko kivääri paketissa? Frazier on johdonmukaisesti kertonut, että paketti oli vain pari jalkaa eli noin 60 senttiä pitkä. Jos Frazierin muistikuva on oikea, Carcano ei mahtuisi pakettiin edes purettuna.

Käärepaperi löytyi Kennedyn murhan jälkeen koulukirjavaraston kuudennen kerroksen nurkkauksesta. Siinä oli öljytahroja ja Oswaldin sormenjäljet. Kivääri löytyi piilosta samassa kerroksessa.

Käyttäytyi kuin aina Automatka töihin sujui aivan normaalisti. Oswald ei ollut hermostunut, vaan hän käyttäytyi aivan samalla tavalla kuin muinakin aamuina, jolloin Frazier kuskasi häntä, eli ei puhunut juuri mitään.

- Hän ei ollut mikään suuri keskustelija, Frazier sanoi.

- Hän ei juuri koskaan aloittanut keskustelua, mutta kyllä hän vastasi jos kysyin häneltä jotakin.

Frazier kuuli Oswaldin pidätyksestä radiouutisista ja järkyttyi. Poliisi kuulusteli häntä pitkään epäiltynä rikostoveruudesta Oswaldin kanssa. Frazier ei ole vieläkaan antanut näitä epäilyjä anteeksi.

Buell Frazier esiintyi 6th Floor Museumin luentotilaisuudessa heinäkuussa Dallasissa.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?