Jättijumbo laskeutui vahingossa pikkukentälle Kansasissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Jättijumbo laskeutui vahingossa pikkukentälle Kansasissa

Jabaran lentokentän kiitotie lähellä Yhdysvaltain Wichitaa on vain 1860 metriä pitkä. Boeing 747 Dreamlifterin ohjaaja onnistui sullomaan koneensa tälle pikkukentälle - mutta ei ole ollenkaan varmaa, että jättijumbo pääsee nousemaan uudelleen ilmaan.

21.11.2013 13:16

Rahtikuljetuksiin käytettävä erikoisjumbo oli matkalla McConnellin lentotukikohtaan Wichitassa, kertoo The Wall Street Journal verkkosivuillaan.

Ohjaaja erehtyi kuitenkin kentästä ja päätyi koneineen alueelliseen liikenteeseen käytettävälle James Jabaran lentokentälle kaupungin pohjoispuolella.

Kone on Boeingin lentokonetehtaan omistuksessa oleva erikoisvarustettu 747 Dreamlifter, jonka runkoa on laajennettu normaalista 747-400 -versiosta. Dreamliftereitä on valmistettu vain neljä kappaletta, ja ne ovat yli 71 metriä pitkiä. Miehistö on kaksihenkinen.

Kansasiin laskeutunutta konetta käytetään lähinnä Boeing 787 Dreamliner -koneiden suurten osien kuljetuksiin alihankkijoilta Yhdysvaltoihin.

Lennon tarkoituksena oli hakea Dreamlinerin osia Spirit AeroSystemsin tehtaalta, joka käyttää lentokenttänään McConnellin tukikohtaa.

Radiokeskustelujen perusteella näyttää siltä, että kone sai laskeutumisluvan McConnelliin, ja ohjaaja kuittasi luvan lennonjohdolle.

Laskun jälkeen ohjaaja pyysi lennonjohdolta rullausohjeita. Tällöin lennonjohto ilmoitti hämmentyneelle pilotille, ettei jumbo ollutkaan laskeutunut oikealle kentälle.

Boeingin edustajan mukaan tehdas selvittää nyt, miten jumbo saadaan pois pikkukentältä.

Normaalisti täydessä lastissa oleva 747 ei lähde nousuun alle kolmen kilometriä pitkältä kiitotieltä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?