Sini Saarelaa vaaditaan vapaaksi takuita vastaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Sini Saarelaa vaaditaan vapaaksi takuita vastaan

Sini Saarela tuotiin puolilta päivin oikeuden eteen Pietarissa. Saarela näytti reippaalta ja hyvinvoivalta.

19.11.2013 7:34 | Päivitetty 19.11.2013 13:50

Sini Saarelan asianajaja Laria Vasiljeva esitti oikeudelle pyynnön, että Saarela päästettäisiin vapaaksi 2 miljoonan ruplan takuita vastaan.

Vasiljevan mukaan perusteita Saarelan tutkintavankeuden pitkittämiselle ei ole. Asianajaja myös ilmoitti epäilevänsä, että tutkintakomissio on suorittanut työtään epätehokkaasti, jos se ei ole vielä saanut töitään valmiiksi.

Vasiljeva vetosi ylipäätään Saarelan ihmisoikeuksiin ja myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen aiempiin ratkaisuihin. Hänen mukaansa Saarelaa ei pidä eristää yhteiskunnasta enää, koska syytekin on vaihtunut lievempään eikä tutkintavankeutta pidä käyttää kuin erittäin perustelluisssa syissä.

Jatkuuko vankeus?

Oikeudessa rikostutkinnan edustaja ja syyttäjä pyysivät, että Sini Saarelan tutkintavankeutta jatkettaisiin kolmella kuukaudella 23. helmikuuta asti.

Tämä on heidän mukaansa tarpeen sen vuoksi, että epäillyn rikoksen vuoksi täytyy  suorittaa laajoja kuulusteluita ja muita tutkintatoimenpiteitä useilla eri Venäjän hallinnollisilla alueilla, joten kaikkea ei ole ehditty vielä tehdä. Muun muassa viittäkymmentä Gazpromin työntekijää pitää viranomaisten mukaan kuulustella tapahtumien kulun selvittämiseksi.

Lisäksi venäläisviranomaiset ilmoittivat epäilevänsä, että Saarelalla olisi vapaalla ollessaan mahdollisuus häiritä tutkintaa.

Sini Saarela tuotiin oikeuden eteen Pietarissa tiistaina.­

Saarela kuunteli tutkinnan vaatimuksia päätään pudistellen, kun tulkki käänsi hänelle pitkän tekstin. Hän myös ilmoitti vastustavansa syyttäjän ja tutkijan pyyntöä.

"Olemme taistelumielellä"

Saarelan asianajaja Larisa Vasiljeva kuvaili aamulla ennen oikeudenkäynnin alkua tunnelmiaan IS:lle Pietarissa rauhallisena.

- Olemme taistelumielellä, Vasiljeva sanoi.

Vasiljevan mukaan oikeudenkäynnin lopputulosta on vaikea ennustaa, vaikka eilen peräti kolme aktivistia päästettiin vapaiksi takuita vastaan.

Oikeudenkäyntiin saapunut lehdistö yllättyi siitä, että toimittajat päästettiin oikeustalolle ilman papereiden tarkastusta ja hymyjen kera. IS tiedusteli Vasiljevalta, onko toimittajien kohtelias kohtelu hyvä merkki.

- Toivotaan niin, Vasiljeva naurahti.

Vapautuksia maanantaina

Maanantaina Greenpeacen aktivistien tutkintavankeuden jatkamista käsiteltiin Pietarissa jo kahdessa eri oikeusistuimessa.

Vapaiksi takuita vastaan päästettiin lehdistösihteeri Andrei Allahverdov, Artic Sunrisella lääkärinä työskennellyt Jekaterina Zaspa ja Lenta.ru-uutissivuston työkeikalla ollut valokuvaaja Denis Sinjakov. He kaikki ovat venäläisiä.

Sen sijaan australialaisen Colin Russellin tutkintavankeutta jatkettiin kolmella kuukaudella eli helmikuun 24. päivään saakka. Russellin kerrotaan hoitaneen laivalla radioyhteyksiä.

Takuita vastaan vapautetut vangit päässevät ulos vankilasta parin päivän sisällä, kun heidän maksamansa takuusummat on ehditty tilittää. Summaksi määrättiin jokaiselle 2 miljoonaa ruplaa eli noin 45 000 euroa.

Maanantaina viimeinen istunto venyi iltamyöhään, joten Saarelaa koskevan päätöksen tulohetkeä on vaikea ennustaa. Primorskin alueoikeuden lisäksi aktivistien kohtaloita käsitellään Pietarissa myös Kalininskin alueoikeudessa.

Aktivisteja syytetään huliganismista. Heidän syytteidensä varsinaisen oikeuskäsittelyn päivää ei ole vielä määrätty.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?