Filippiineillä edessä vuosien apuoperaatio - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Filippiineillä edessä vuosien apuoperaatio

Haiyan-supertaifuunin Filippiineillä aiheuttamien tuhojen korjaaminen vaatii vuosien apuoperaatiota.

Filippiinien asevoimien helikopterit toimittivat maanantaina avustustarvikkeita pahoin tuhoutuneeseen Taclobanin kaupunkiin.

12.11.2013 7:46

Suomen Punaisella Ristillä on Filippiineillä myös apukoordinaattori Johanna Klinge, joka oli toissa yönä todistamassa ensimmäisen ison avustussaattueen lähtöä Manilasta kohti tuhoalueita.

- 14 rekkaa lähti matkaan mukanaan vesikannuja, ruokaa, lääkkeitä, vedenpuhdistustabletteja, telttoja, ruumispusseja, hygieniapaketteja, polttoainetta ja generaattoreita, Klinge luetteli IS:lle maanantaina.

Siinä tärkeimpiä aputavaroita, mutta lista on toki vielä paljon pitempi. Klinge arvioi, että edessä on hyvin pitkäaikainen avustusoperaatio, koska lukemattomia ihmisiä on jäänyt täysin taivasalle. Kaksi miljoonaa avuntarvitsijaa tarkoittaa, että katastrofiapua tarvitaan paljon.

Avulla on myös kiire, sillä pahimmilla alueilla ihmiset alkavat olla epätoivoisia ruuan puutteen vuoksi. On puhuttu jopa ruokaa etsivistä "zombeista". Eilen kerrottiin jo, että Punaisen Ristin avustussaattue olisi ryöstetty.

- Se ei pitänyt paikkaansa. Tilanne oli mennyt niin, että ihmiset olivat lähestyneet ajoneuvoja ja tilanne oli ollut uhkaava, mutta lopulta mitään ei viety, Klinge oikoi uutisia.

Tietoja ryöstelyistä tihkui silti useilta alueilta, ja Filippiinien hallitus lähetti lisää sotilaita valvomaan järjestystä ja avun jakelua. Suomesta ei ole vielä lähtenyt apukuljetuksia Filippiineille, koska avuntarvetta kartoitetaan ja koordinoidaan muiden järjestöjen kanssa.

Suomalaiset voivat osallistua auttamiseen lahjoittamalla rahaa, joka kanavoidaan Filippiineille. SPR:llä on haussa myös ammattilaisia, jotka voisivat lähteä Filippiineille avustamaan esimerkiksi logistiikan ja tietoliikenteen uudelleenrakentamisessa. Jari Alenius

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?