Pietarin-konsulaatti ei tiedä Saarelan tulevaa vankilaa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Pietarin-konsulaatti ei tiedä Saarelan tulevaa vankilaa

Venäjän viranomaiset eivät ole vielä ilmoittaneet Suomen viranomaisille, mihin vankilaan Sini Saarela sijoitetaan Pietarissa.

Suomalainen Sini Saarela on yksi vangituista aktivisteista, joita nyt siirretään Pietariin.

11.11.2013 10:47

- Yritämme parhaillaan selvittää, milloin hän saapuu tänne Pietariin ja mihin vankilaan hänet sijoitetaan, jotta voimme pyytää lupaa päästä häntä tapaamaan, Pietarin pääkonsulaatin lehdistövirkamies Susanna Niinivaara kertoi.

Murmanskissa Saarelan luona vieraili Suomen Murmanskin-konsuli Martti Ruokokoski, joka sai tavata suomalaisvankia varsin joustavasti ja useita kertoja.

- Konsulitapaamiset vankien kanssa ovat normaalia rutiinia, ja Murmanskissa ne sujuivat hyvin. Mietimme nyt parhaillaan, ketkä ottavat vierailut hoitaakseen täällä Pietarin päässä, Niinivaara sanoi.

Venäjän tutkintakomitea on vahvistanut myös omilla nettisivuillaan, että Greenpeacen aktivistit siirretään Pietariin. Greenpeacen tietojen mukaan siirto käynnistyi jo varhain maanantaiaamuna Suomen aikaa.

Greenpeacen mukaan aktivisteja kuljettava vankivaunu saapuu Pietariin Laatokan asemalle huomenna tiistaina kello 10.11 Suomen aikaa.

Tätä tietoa ei ole kuitenkaan pystytty vahvistamaan, ja on myös mahdollista, että vankivaunu irrotetaan junasta jo jossain matkan varrella, jotta lehdistö ei pääse kuvaamaan vankeja heidän saapuessaan.

Tutkintakomitean nettisivuilta käy myös ilmi, että aktivistit aiotaan sijoittaa "pietarilaisiin tutkintavankiloihin" eli heidät mitä ilmeisimmin hajasijoitetaan Pietarissa.

Sini Saarelan ja muiden vangittujen aktivistien kohtalon ratkaisuhetket saattavat olla käsillä pian, sillä 24. marraskuuta päättyy heidän kahden kuukauden tutkintavankeutensa.

Venäjän viranomaisten on siis joko jatkettava heidän vangitsemistaan sitä ennen tai tehtävä muita ratkaisuja heidän kohtalostaan.

22. marraskuuta on puolestaan luvassa kansainvälisen merioikeuden päätös. Hollanti on vaatinut, että merioikeus velvoittaa Venäjän vapauttamaan aktivistit välittömästi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?