USA:n merijalkaväki raivaamaan taifuunin tuhoja - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

USA:n merijalkaväki raivaamaan taifuunin tuhoja

Yhdysvaltain merijalkaväen sotilaita on komennettu Filippiineille auttamaan taifuunin uhreja.

Taifuunin runtelemalle alueelle lähetetään apua. Kuvassa Maailman ruokaohjelman avustustarpeita on lähdössä Filippiineille.­

11.11.2013 0:33

Presidentti Barack Obama lupaa, että tarvittaessa alueelle lähetetään myös lisää apua. - Ne miljoonat ihmiset, joihin tämä järkyttävä myrsky on vaikuttanut, ovat ajatuksissamme ja rukouksissamme, Obama kommentoi tapahtumia.

Noin 90 sotilaan ja merimiehen joukko lähetettiin Filippiineille sunnuntaina. Viranomaisten mukaan kyseessä on luvattujen apuvoimien ensimmäinen aalto.

Puolustusministeri Chuck Hagel määräsi viikonloppuna myös Tyynellemerelle sijoitettuja joukkoja auttamaan katastrofin uhreja. Japanin tukikohdasta on lähetetty merijalkaväen joukkoja Filippiineille kahdella kuljetuskoneella, ja alueelle on sijoitettu kaksi valvontakonetta auttamaan pelastus- ja etsintätöissä.

Taifuunin arvioidaan tappaneen ainakin 10 000 ihmistä Filippiinien keskiosissa. Suurin osa uhreista lienee kuollut hukkumalla, kun merivesi syöksyi tulvimalla asuinalueille.

Peitteitä, lääkkeitä ja ruoka-apua

Myös avustusjärjestöt ovat lähettäneet taifuunin runtelemille alueille apua. YK:n alainen Maailman ruokaohjelma on aloittanut kahden miljoonan dollarin avustusohjelman, jonka puitteissa Filippiineille lennätetään muun muassa 40 tonnia vitaminoituja keksejä.

Avustusjärjestö World Vision sanoo lähettäneensä alueelle alkajaisiksi 5000 huopaa ja 3000 muovista suojapeitettä väliaikaisten asumusten rakentamiseen. - Juuri nyt keskitymme henkiä pelastaviin tavaroihin, kertoo järjestön edustaja Chris Palusky.

AmeriCares-järjestö taas kertoo toimittaneensa alueelle muun muassa antibiootteja, kipulääkkeitä ja sidostarpeita.

Yhdysvaltain Punaisen Ristin avustustoimiin kuuluu muun muassa perheenetsintäapu ihmisille, joilla on sukulaisia Filippiineillä. Järjestöt ovat myös vedonneet kansalaisiin, jotta nämä lahjoittaisivat rahaa taifuunin uhrien auttamiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?