SPR:n avustustyöntekijä: "Tuho on valtava" - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

SPR:n avustustyöntekijä: "Tuho on valtava"

Suomen Punaisen Ristin avustustyöntekijä Johanna Klinge kuvailee taifuunin kylvämää tuhoa Filippiineillä valtavaksi.

10.11.2013 14:33

Hayian-taifuunin Filippiineillä aiheuttamista valtavista tuhoista saatiin sunnuntaina käsitys, kun helikopterit pääsivät lentämään myrskyn pahiten runtelemille alueille saarivaltion itäosiin. Suomen Punaisen Ristin Filippiineillä asuva avustustyöntekijä Johanna Klinge kuvailee myrskytuhojen mittasuhteita valtaviksi.

- Taifuunin aiheuttama hyökyaalto on paikoin ulottunut ainakin 500 metrin päähän rantaviivasta ja tuhonnut kaiken tielleen osuneen. Paikalliset viranomaiset kertovat nähneensä helikoptereista käsin jopa satoja ruumiita.

Supertaifuuni Hayian kylvi pahinta tuhoa Itä-Filippiineillä sijaitsevalla Leyten saarella. Monissa kaupungeissa tuhot ovat laajamittaisia. Filippiinien Punaisen Ristin mukaan Taclobanissa, Palossa, Tanauanissa, Tolosassa sekä  Mayorgassa jopa suurin osa rakennuksista on kärsinyt mittavia vaurioita. Klinge vahvistaa tiedon.

- Leyten saarella rakennettu ympäristö on paikoin tuhoutunut jopa sataprosenttisesti. Tuho on valtava.

Tuhoalueilla on pulaa kaikesta

Taifuunin aiheuttamien tuhojen laajamittaisuuden vuoksi eloonjääneet, etenkin vaikeakulkuisimmilla seuduilla kärsivät alati kasvavasta hädästä ja puutteesta. Pulaa on niin väliaikaisista asumuksista kuin peruselintarvikkeista.

- Monilla apua tarvitsevilla ei ole yhtään mitään. Heillä ei ole ruokaa, puhdasta juomavettä, eikä lääkkeitä.

Klingen mukaan tuhojen laajuus ja raivaustöiden oletettu pitkittyminen lisäävät terveysriskejä ja luovat otollisen maaperän kulkutautien kehittymiselle. Hänen mukaansa tilannetta ei helpota se, että paikka paikoin ruumiita makaa vieri vieressä.

Humanitaarisen avun perillesaamista on vaikeuttanut liikenne- ja viestintäyhteyksien katkeaminen. Klinge kertoo, että esimerkiksi maan sähköverkko on kärsinyt mittavia tuhoja.

- Infrastruktuurin jälleenrakentaminen tulee olemaan merkittävä haaste.

Avustuskuljetukset valuvat Leyteen

Haasteista huolimatta Punaisen Ristin avustuskuljetukset alkoivat sunnuntaina saapua myrskyn tuhoamille alueille Leyten maakuntaan. Avustustarvikkeiden joukossa oli muun muassa vedenpuhdistamoita, polttoainetta, telttoja, lääkkeitä, moottorisahoja, kumiveneitä, ensiaputarvikkeita, hygieaniatarvikkeita sekä radioita.

Klinge kertoo, että Hayian-taifuunia on sen aiheuttamien tuhojen perusteella jo ehditty vertaamaan vuonna 2004 Intian Valtamerellä syntyneeseen tsunamiin, jonka seurauksena noin 35 000 ihmistä menetti henkensä ja puoli miljoonaa menetti kotinsa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?