Supertaifuuni tappoi ainakin 10 000: ”Kuolleita on kaikkialla” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Supertaifuuni tappoi ainakin 10 000: ”Kuolleita on kaikkialla”

Paikalliset viranomaiset arvioivat, että Filippiinien keskiosissa sijaitsevassa Leyten maakunnassa on kuollut ainakin 10 000 ihmistä.

10.11.2013 3:10 | Päivitetty 10.11.2013 8:19

Leyten alue kärsi myrskyssä kaikkein suurimmat tuhot. Taifuunin arvioidaan tuhonneen jopa 70-80 prosenttia alueen pinta-alasta, ja tulvat iskivät jopa kilometrin päässä rannikolta sijaitseviin kyliin.

Viereisellä Samarin saarella kuolleita on ainakin 300, mutta viranomaisten mukaan lähes 2 000 ihmistä on kateissa. Lisäksi suuria osia saaresta ei ole vielä päästy edes tutkimaan.

Ilmassa lentävä roju osui pientä poikaa kasvoihin Taclobanissa.

Myrskytuulten nopeus oli noin 275 kilometriä tunnissa, ja myrsky nostatti jopa 5-6 metrin korkuisia aaltoja.

Talot lakosivat maan tasalle, sähköt katkesivat, tiet täyttyivät rojusta ja ruumiita nähtiin kellumassa tulvavedessä.

Taclobanilaiset alkoivat selvittää tuhojen laajuutta myrskyn iskettyä. Näky oli lohduton.

"Kaoottinen näky"

Viranomaiset ja silminnäkijät ovat kuvailleet näkyä supertaifuuni Haiyanin pahoin runtelemassa Taclobanin kaupungissa kaoottiseksi. Silminnäkijät kertovat, että noin 580 kilometrin päässä maan pääkaupungista Manilasta kaakkoon sijaitsevan Taclobanin teiden varsilla ja tuhoutuneiden talojen alla on jopa satoja ruumiita.

Naiset kävelevät Taclobanin kadulla. Leyten provinssi kärsi suurimmat vahingot alueella.

- Kuolleita on kaduilla, heitä on kodeissaan, heitä on jätteiden alla – heitä on kaikkialla, kertoi Tecson John Lim Taclobanin kaupunginhallituksesta.

Alueella lomaileva filippiiniläissyntyinen australialainen, Mila Ward, kertoi uutistoimisto Reutersille nähneensä teillä satoja kuolleita.

- Ne oli peitetty muovipeitteillä. Siellä oli lapsia ja naisia, Ward kertoo.

Rankkasade piiskasi katua, kun pahin myrskyalue oli jo ohittanut Taclobanin.

Avustustyöntekijät vähissä

Vaikka pelastustyöntekijät ovat koettaneet auttaa paikallisia, katkenneet liikenne- ja viestintäyhteydet ovat vaikeuttaneet ruoan ja veden toimittamista katastrofialueelle. Kaupunginhallituksen jäsen Lim kertoo, että alueella kärsitään myös avustajien vähyydestä.

- Meillä ei ole tarpeeksi työvoimaa. Meillä on kaksi tuhatta työntekijää, mutta vain noin sata on ilmoittautunut töihin. Kaikki huolehtivat perheistään.

Isä odottaa lapsineen ruokajakelua väliaikaisen suojan luona Taclobanissa.

Toistaiseksi kaupungin viranomaiset ovat siirtäneet kaduilta noin 300-400 supertaifuuni Haiyanin kuolonuhria. Arvioiden mukaan lopullinen uhrimäärä saattaa nousta jopa yli 10 000.

Voimakkaiden myrskytuulten lisäksi tuhoja aiheutti meriveden nopea pinnannousu. Esimerkiksi Taclobanin lentokentällä vedenpinta nousi lähes neljä metriä, mikä sai aikaan suuria tuhoja lentokenttäterminaalissa.

"Kuin tsunami"

Maan sisäministeri Manuel Roxas kertoo, ettei hänellä ole sanoja kuvailemaan näkemäänsä.

- Helikopterista voi nähdä tuhon laajuuden. Yhtäkään rakennusta ei ole pystyssä rannalla eikä kilometrin päässä sisämaassa. Se oli kuin tsunami, hän kuvailee.

Panayn saarella ihmiset heiluttavat käsiään helikopterissa matkustaville saadakseen apua.

Tällä hetkellä viranomaisilla on täysi työ ruumiiden noutamisessa ja selviytyneiden auttamisessa. Sisäministeriön lähettämät partiot pyrkivät estämään epätoivoisia asukkaita ryöstelemästä ruokaa ja vettä.

Yhdysvaltain puolustusministeriö on luvannut apua taifuunin runtelemalle alueelle.

Myrsky iski sunnuntaina Pohjois-Vietnamiin huomattavasti heikentyneenä. Vietnamissa myrskyn kerrotaan tappaneen jo kuusi ihmistä ja kymmeniä on haavoittunut. Paikalliset viranomaiset ovat evakuoineet 883 000 ihmistä taifuunin reitiltä turvallisemmille alueille.

Myrskytuulet puhalsivat 275 kilometriä tunnissa. Taloja tuhoutui Leyten lisäksi myös muilla alueilla (kuvassa myrskytuhoja Iloilon maakunnasta).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?