Breivikin äiti antoi pojalleen anteeksi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Breivikin äiti antoi pojalleen anteeksi

Joukkosurmaaja Anders Behring Breivikin äiti antoi ennen kuolemaansa pojalleen anteeksi, paljastaa uutuuskirja.

Anders Behring Breivikin äiti kertoi aiemmassa Äiti-kirjassa (kuvassa) tunteneensa inhoa poikaansa kohtaan. Myöhemmin hän antoi kuitenkin tälle anteeksi.­

9.11.2013 3:12

Norjassa ilmestyy tänään kirja Yksi meistä – tarina Norjasta, jota varten kirjoittaja Åsne Seierstad haastatteli Breivikin äitiä Wenche Behring Breivikiä. Haastattelu tehtiin hieman ennen äidin kuolemaa.

Norjalaisen VG:n mukaan äiti kertoi antaneensa pojalleen anteeksi muutamia kuukausia surmien jälkeen. - Olin vakuuttunut, että selviäisin siitä. Olen anteeksiantavainen äiti, Wenche Behring Breivik sanoo kirjassa.

Vielä terroriteon jälkeen hän kuvasi itseään ”Norjan onnettomimmaksi äidiksi”. Aftonbladetin mukaan hän kertoi aiemmin ilmestyneessä Marit Christensenin Äiti-kirjassa tunteneensa inhoa poikaansa kohtaan.

Uutuuskirjassa julkistetaan myös äidin kommentit terrori-iskun jälkeisessä kuulustelussa. - En voi kertoa tästä ainoallekaan ystävälleni. Sehän tulee sanomalehtiin ja kaikkea. Se on melkein pahempaa kuin olla lesbo tai homo! Tämä on pahinta, mitä ihmiselle voi tapahtua, hän kommentoi tuolloin kirjan mukaan.

”Anders on nyt onnellinen”

Äiti kuvailee poikansa surmatyötä poliittiseksi ja rationaaliseksi teoksi. Hänen mukaansa teko oli odottamaton, ”mutta ei kenties niin odottamaton”. Enempää hän ei kuitenkaan halunnut avata mystistä lausuntoaan.

Tapaamisen lopuksi hän kommentoi vielä haastattelijalle poikansa tilaa: - Anders on nyt onnellinen. Niin hän on ainakin sanonut minulle.

Pitkään sairastellut äiti kuoli tämän vuoden maaliskuussa. Hän eli viimeiset vuotensa poikansa terrori-iskun varjossa. Anders Behring Breivik tappoi 77 ihmistä Norjan Oslossa ja Utøyan saarella heinäkuussa 2011.

VG:n mukaan kirjailija Seierstad sai kirjaa työstäessään yhteydenoton myös Anders Breivikiltä itseltään. Breivik tarjoutui sekä antamaan Seierstadille haastattelun että lähettämään tälle itse kirjoittamansa kirjan, jonka tämä voisi sisällyttää omaan kirjaansa. Seierstad ei kuitenkaan koskaan tehnyt haastattelua eikä ottanut kirjaa vastaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?