Jasser Arafatin kuolemasta uutta tietoa: "Meillä on todisteet, että hänet surmattiin" - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Jasser Arafatin kuolemasta uutta tietoa: "Meillä on todisteet, että hänet surmattiin"

Palestiinalaisjohtaja Jasser Arafat kuoli radioaktiiviseen poloniumiin, sanoo hänen leskensä. Suha Arafatin mukaan kuolinsyy on varmistunut viimeisimmissä tutkimuksissa.

Jasser Arafat kuvattuna Ramallahissa vuonna 2004.­

6.11.2013 18:59

Lesken mielestä Arafat joutui poliittisen salamurhan kohteeksi. Suha Arafat tapasi kuolinsyyn tutkijoita Genevessä keskiviikkona.

- On tieteellisesti osoitettu, ettei kuolema ollut luonnollinen. Meillä on todisteet, että hänet surmattiin.

Sveitsiläistutkijat ovat kertoneet aiemmin, että Arafatin vaatteista on löytynyt poloniumia, mutta kuolinsyy on jäänyt silti epävarmaksi. Tuloksien on arvioitu vain tukevan teoriaa myrkytyksestä.

  Polonium on sama aine tappoi Britanniaan loikanneen entisen KGB-agentin Aleksandr Litvinenkon Lontoossa vuonna 2006.

Suha Arafat ei syyttänyt ketään tai mitään maata Arafatin murhaamisesta. Hän totesi, että Palestiinan vapautusjärjestön PLO:n johtajalla oli lukuisia vihamiehiä.

Tavarat epäilyttivät

Jasser Arafat kuoli vuonna 2004. Myöhemmin sveitsiläiset tutkijat löysivät hänen henkilökohtaisista tavaroistaan radioaktiivista poloniumia, mikä herätti epäilyt murhasta. Viime vuoden joulukuussa Jasser Arafatin ruumiista otettiin kaikkiaan 60 näytettä kolmen eri maan laboratorioita varten.

Testitulokset ovat paljastaneet, että Arafatin viimeisistä henkilökohtaisista tavaroista - vaatteista, hammasharjasta ja jopa miehen tunnusmerkiksi nousseesta huivista - löytyi epätavallisen suuria määriä poloniumia. Kyseinen aine on harvinainen ja hyvin radioaktiivinen alkuaine.

Polonium on sama aine tappoi Britanniaan loikanneen entisen KGB-agentin Aleksandr Litvinenkon Lontoossa vuonna 2006.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?