Raportti syyttää: USA:n lääkärit osallistuivat terroriepäiltyjen kidutukseen

Julkaistu:

Yhdysvaltojen asevoimien lääkärit ja hoitajat ovat osallistuneet terroriepäiltyjen kidutukseen, uusi riippumaton raportti väittää.

Raportin mukaan lääketieteen ammattilaiset auttoivat ”kidutuksen sekä julman ja epäinhimillisen ja alentavan” kohtelun suunnittelussa, mahdollistamisessa ja osallistuivat siihen myös itse, kertoo BBC.

Raportti laadittiin yhteistyössä armeijan, etiikan, terveydenhoidon ja lain asiantuntijoiden kesken. Kaksivuotisen tutkimuksen teettivät Institute of Medicine ja George Sorosin rahoittama Open Society Foundations.

Raportin mukaan toiminta alkoi syyskuun 11. päivän iskujen jälkeen Yhdysvaltojen vankiloissa Afganistanissa, Kuuban Guantanamo Bayssa ja CIA:n salaisissa pidätyskeskuksissa.

- Löytöjemme mukaan puolustusministeriö ja CIA muuttivat olennaisia eettisiä standardeja mahdollistaakseen lääkintähenkilöstön osallistumisen vankien kaltoinkohteluun. Muutokset ovat edelleen voimassa, BBC:lle puhunut tukija Leonard Rubinstein kommentoi.

Raportin mukaan huolimatta tiettyjen käytäntöjen, kuten vesikidutuksen lopettamisesta, lääketieteen ammattilaiset joutuvat osallistumaan edelleen muun muassa vankien pakkoruokintaan.

- Toinen asia ovat kuulustelut, joissa terveydenhoidon ammattilaiset etsivät heikkouksia, joita kuulustelijat voivat sitten käyttää hyväkseen.

CIA sekä Pentagon ovat kiistäneet jyrkästi raportin tiedot ja päätelmät virheellisinä. Virastojen mukaan esimerkiksi Guantanamo Bayn vangit ovat saaneet poikkeuksellisen hyvää hoitoa

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt