Ulkomaat

Guardian: Maailma ydinsodan partaalla vuonna 1983 - Naton harjoituksessa Suomi oli jo vallattu

Julkaistu: , Päivitetty:

Sotilasliitto Nato järjesti marraskuussa 1983 niin todentuntuisen sotaharjoituksen, että Neuvostoliitto oli miltei ryhtyä vastaiskuun ydinaseilla, kertoo brittilehti Guardian.
Tieto perustuu äskettäin julki tulleisiin asiakirjoihin.

Able Archer -nimiseen sotaharjoitukseen osallistui Yhdysvaltojen ja Naton joukkoja 40 000 sotilaan voimin, jotka liikkuivat ympäri Länsi-Eurooppaa salattujen tietoliikennejärjestelmien koordinoimana.

Harjoituksessa kuviteltiin, että Nato puolusti sen liittolaisia, kun Varsovan liiton joukot olivat vallanneet Jugoslavian, jossa oli puhjennut mellakoita.

Tätä tilannetta seurasi harjoituksessa nopeasti se, että Varsovan liiton joukot olivat vallanneet pian myös Suomen, Norjan ja Kreikan. Konflikti olisi laajennut entisestään ja käyttöön olisi otettu tavallisten aseiden lisäksi myös kemialliset aseet ja ydinaseet.

Kansainvälinen tilanne oli jo ennestään erittäin jännittynyt, kun Nato järjesti Länsi-Euroopassa suuren sotaharjoituksen.

Osa neuvostoviranomaisista tulkitsi harjoituksen ilmeisesti todelliseksi uhkaksi ja pelkäsi sen ennakoivan Neuvostoliittoon kohdistuvaa ydiniskua.

- Kylmää sotaa on joskus kuvattu idän ja lännen välisen tasapainon mittelöksi, mutta Able Archerin tarina osoittaa, että se oli itse asiassa järkyttävän vaarallista aikaa, jolloin maailma oli ydinkatastrofin partaalla enemmän kuin yhden kerran, kertoo Peter Burt, joka luovutti paperit julkisuuteen.

Kovaa puhetta ja matkustajakoneen alasampuminen


  • Neuvostoliiton ja Yhdysvaltain välit olivat vuonna 1983 erittäin kireät.
  • Presidentti Ronald Reagan muun muassa nimitti alkuvuodesta puheessaan Neuvostoliittoa pahan valtakunnaksi.
  • Hän myös kertoi suunnitelmista rakentaa uusi puolustusjärjestelmä, pilkkanimeltään Tähtien sota.
  • Tilanne kärjistyi, kun Neuvostoliitto ampui syyskuussa alas eteläkorealaisen matkustajakoneen.
  • Neuvostoliitto katsoi, että sen ilmatilassa ollut kone oli vakoilulennolla.
The Guardian -lehden artikkelista uutisoi Suomessa ensimmäisenä Yle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt