Kreml: Snowden vapaa puhumaan saksalaisten kanssa vakoilusta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kreml: Snowden vapaa puhumaan saksalaisten kanssa vakoilusta

Kremlin mukaan tietovuotaja Edward Snowden on vapaa keskustelemaan kenen kanssa tahansa, myös ulkomaisten viranomaisten kanssa.

2.11.2013 19:20

Snowden on ilmoittanut olevansa valmis auttamaan saksalaisviranomaisia liittokansleri Angela Merkelin puhelimen salakuunteluasiassa.

Saksalainen Der Spiegel -lehti on kertonut Yhdysvaltain turvallisuusviraston NSA:n seuranneen Merkelin puhelinliikennettä vuosikausia.

– Hänelle (Snowden) on myönnetty väliaikainen turvapaikka. Tämä ei rajoita hänen liikkumistaan maassa tai puhumistaan kenelle tahansa, totesi presidentti Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov tänään.

NSA:n toiminnasta tietoja paljastanut Snowden pakeni kesällä Hongkongin kautta Venäjälle, missä hänelle myönnettiin väliaikainen turvapaikka.

Putinin mukaan Snowden voi viipyä Venäjällä niin kauan kuin haluaa, kunhan hän ei vahingoita Yhdysvaltain etuja. Peskovin mukaan tämä ehto on edelleen voimassa.

Toisaalta Peskov sanoi, että Snowden on vapaa puhumaan saksalaisviranomaisten kanssa Merkelin puhelimen salakuunteluasiasta tai jopa matkustamaan Saksaan.

– Kukaan ei pidättele häntä täällä. Hän ei ole vangittuna. Hän voi lentää minne haluaa, Peskov sanoi.

Hän kuitenkin lisäsi, että tällöin Moskovaan palatessaan Snowdenin täytyisi tehdä uusi turvapaikka-anomus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?