Suomalaistaustaista hakkeriepäiltyä Lauri Lovea voi odottaa 20 vuoden tuomio USA:ssa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Suomalaistaustaista Lauri Lovea voi odottaa 20 vuoden tuomio USA:ssa

Muun muassa Yhdysvaltojen puolustusvoimien ja Nasan hakkeroinnista syytettyä Lauri Lovea, 28, epäillään myös FBI:n tietokantaan murtautumisesta.

30.10.2013 14:03 | Päivitetty 30.10.2013 20:54

Jos Love tuomitaan, häntä voi Telegraphin mukaan odottaa maksimissaan 10 vuoden tuomio New Jerseyssä luettujen syytteiden perusteella. Virginian FBI-syytteistä voi tulla toiset 10 vuotta lisää.

Uusimmat syytteet tulivat ilmi samaan aikaan, kun Twitterissä ja netissä on levinnyt Free love -nimellä kulkeva kampanja puoliksi suomalaisen hakkerin vapauttamiseksi syytteistä.

Syytettyjä ja tuomittuja Anonymous-verkoston hakkereita tukeva FreeAnons-sivusto antaa verkkosivuillaan tukensa myös Lovelle.

-   Toistaiseksi ei ole aukottomasti määritelty, mitkä todisteet tukevat näitä syytteitä. Oletamme hänen olevan syytön. Oli asia miten tahansa, tehtävämme pysyy samana. Tuemme poliittisia hakkereita, jotka paljastavat rikollisen korruption Yhdysvalloissa, sivuilla todetaan.

Yhdysvaltain viranomaisten mukaan mies on "taitava ja ahkera tietokonehakkeri", joka on varastanut "valtavia määriä luottamuksellista tietoa". Miehen aiheuttamat vahingot lasketaan miljoonissa dollareissa, amerikkalaisviranomaiset väittävät.

Syyttäjien mukaan heillä on olemassa tallenteita nettikeskusteluista, jossa Love puhuu suunnitelmista ”pudottaa pommi”. Syyttäjien mukaan hyökkäykset lähtivät Loven omistamasta verkkotunnuksesta.  

Lauri Love kuvattuna mielenosoituksessa Glasgown yliopistossa.­

 

 

Occupy-aktiivi

Myös Loven taustasta on tihkunut uutta tietoa: Glasgow’n yliopistossa aiemmin opiskellut Love tunnettiin Occupy-aktiivina, joka oli vetämässä ainakin yhtä protestia koulussa vuonna 2011.

Youtubesta löytyy video neuvotteluista koulun johdon kanssa, jolla Love puhuu suoran toiminnan puolesta.

Vanhempiensa luo Suffolkiin mies muutti Telegraphille puhuneiden naapurien mukaan noin vuosi sitten. Loven isä on britti ja työskentelee brittimedian mukaan vankilapastorina, suomalainen äiti on vankilassa opettajana.

Telegraph-lehti tavoitti Loven kotoaan maanantaina, mutta mies ei halunnut kommentoida tapausta.

- Pääsin juuri kotiin oltuani hallituksen päämajassa. En edes tiedä, mitä minulle tapahtuu. Minun täytyy soittaa lakimiehilleni.

- Isäni on sairas ja molemmat vanhempani työskentelevät vankilassa, joten ei ole reilua heille joutua puhumaan kaikesta tästä juuri nyt.

- Isälläni sydänongelmia ja en itsekään ole kunnossa, Love kertoi.  

Luovutus epäselvä

 

Love on helmikuuhun asti vapaana takuita vastaan.

Yhdysvallat ei ole toistaiseksi kertonut, aikooko se pyytää Britanniaa luovuttamaan Loven.

Jos näin tapahtuu, on epäselvää, mitä Lovelle tapahtuu. Mailla on luovutussopimus, mutta sopimuksessa on ehto, jonka mukaan Britannian ei tarvitse luovuttaa henkilöä, jos tämän ihmisoikeuksien pelätään vaarantuvan.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n ja asevoimien tietokonerikosyksikön tutkimusten mukaan mies on toiminut yhdessä kahden rikostoverin kanssa. Toinen heistä on syytteen mukaan Ruotsista ja toinen Australiasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?