Brunein uusi laki kivittää avionrikkojat ja vie raajat varkailta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Brunein uusi laki kivittää avionrikkojat ja vie raajat varkailta

Brunein sulttaanikunta ottaa käyttöön äärimmäisen tiukan sharia-lain.

Bruneita johtaa sulttaani Hassanal Bolkiah.­

22.10.2013 19:37

Laki, joka koskee vain sulttaanikunnan muslimeja, ottaa käyttöön muun muassa kivityksen rangaistuksena aviorikoksesta ja raajojen katkomisen varkailta.

Brunei noudattaa jo nyt tiukempaa islamilaista lakia kuin vaikkapa naapurimaat Malesia ja Indonesia ja kieltää muun muassa alkoholin myynnin ja käytön.

Puolen vuoden päästä voimaan tuleva lakiuudistus tiukentaisi lakeja entisestään. Human Rights Watch –järjestö on arvostellut jo aiemmin ”kunnioituksen poliittisia ja kansalaisoikeuksia olevan maassa lähellä nollaa”.

Rangaistusten joukkoon lisättäisiin muun muassa ruoskinta rangaistuksena alkoholista tai abortista, BBC kertoo viitaten uutistoimisto AFP:n tietoihin.

Sulttaanikuntaa johtava Hassanal Bolkiah, 67, joka on yksi maailman rikkaimmista henkilöistä, esitteli lain kutsumalla sitä ”osaksi valtiomme suurenmoista historiaa”.

Sulttaani on aiemmin määrännyt uskonnollisen kasvatuksen pakolliseksi muslimilapsille ja liikkeet suljettaviksi perjantairukousten ajaksi. Maan sharia-laki on kuitenkin aiemmin koskenut vain perheoikeutta kuten avioliittoa ja perintöä.

Sulttaanikunnan 420000 asukkaasta noin kaksi kolmasosaa on muslimeja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?