Ystävälliset lesboslaiset auttavat turvapaikanhakijoita - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ystävälliset lesboslaiset auttavat turvapaikanhakijoita

Lesboslaiset ottavat turvapaikanhakijat lämpimästi vastaan.

Lesbos avustaa saarelle rantautuvia maahanpyrkijöitä.­

21.10.2013 19:12

Kreikan Lesbos-saaren asukkaat ovat omista talousvaikeuksistaan huolimatta järjestäytyneet auttamaan aamuisin rannoilta tai teiltä harhailemasta löytyneitä.

Kreikan kolmanneksi suurin saari Lesbos sijaitsee Egeanmeressä vain parinkymmenen kilometrin päässä Turkin rannikosta. Se on Italian Lampedusan tavoin suosittu portti Euroopan unioniin.

Virallisia tilastoja paperitta maahan tulevien määrästä ei ole, mutta esimerkiksi poliisien tekemät pidätykset ovat lisääntyneet viime kuukausina. Kreikan poliisin mukaan Lesboksella oli pidätetty elokuuhun mennessä jo lähes 3 000 mahanpyrkijää. Viime vuonna samaan aikaan pidätyksiä oli kymmenesosa tästä.

Pakolaisvirran kasvuun on vaikuttanut muun muassa se, että EU:n rajaturvallisuusvirasto Frontex ja Kreikan rajaviranomaiset kiristivät viime syksynä vartiointia Kreikan ja Turkin välisellä pohjoisella maarajalla.

- Pelkästään tällä viikolla poliisi on ottanut huostaansa noin 70 ihmistä, lähinnä eritrealaisia ja afganistanilaisia, kertoo Efi Latzoudi, Lesboksella toimivan Kylä kaikille -kansalaisjärjestöjen aktiivi.

Tulijoiden määrä yllätti

Latzoudin mukaan viranomaiset eivät aluksi reagoineet maahanpyrkijöiden kasvavaan määrään, mutta kun järjestö vuosi sitten kutsui heidät koolle saaren pääkaupungin Mytilenen keskustaan, väenpaljous oli kaikille yllätys.

- Monelle tuli shokkina, että joukossa oli kokonaisia perheitä ja jopa hyvin pieniä lapsia.

Paikalliset alkoivat heti kerätä vaatteita, huopia ja ruokaa. Kaupungin johto antoi vanhan leirintäalueen kansalaisliikkeiden käyttöön.

- Siellä me avasimme ensimmäisen oman vastaanottokeskuksemme, Latzoudi kertoo ylpeänä.

Nyt vastaanottokeskus huolehtii vapaaehtoisten voimin 150 pakolaisesta. Viime syksynä saarella avattiin uudelleen myös valtion pyörittämä vastaanottokeskus. Se jouduttiin sulkemaan vuonna 2010, koska sekä kreikkalaiset että kansainväliset järjestöt kritisoivat sen oloja epäinhimillisiksi.

Lesbos vain läpikulkupaikka

Täysin varauksettomasti lesboslaiset eivät kuitenkaan ota tulijoita vastaan, sillä omat talousongelmat varjostavat useimpien perheiden elämää. Paikallisessa kansalaisjärjestössä työskentelevä Nelly Hatzidaki arvelee, että yksi syy saarelaisten lämpimään käytökseen on ollut se, että maahantulijat ovat vain läpikulkumatkalla.

- He kaikki haluavat jatkaa Ateenaan ja sieltä edelleen muihin maihin niin nopeasti kuin mahdollista. Se varmasti selittää, mikseivät paikalliset ole koskaan olleet heitä vastaan vihamielisiä, Hatzidaki sanoo.

Kreikan muillakin itäisen Egeanmeren saarilla, kuten Samoksella ja Rodoksella, paperittomien maahanpyrkijöiden määrät ovat olleet viime aikoina kasvussa. Myös onnettomuuksia on sattunut. Esimerkiksi Lesboksen edustalla kuoli viime joulukuussa ja maaliskuussa tapahtuneissa onnettomuuksissa yhteensä lähes 30 ihmistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?