Suomalainen Australian maastopaloista: Tilanne vaikuttaa tiukalta

Julkaistu: , Päivitetty:

Australian maastopalot jatkavat leviämistään. Pelkona on edelleen, että kaksi tai kolme paloa saattaa yhdistyä liekkimereksi Sydneyn länsipuolella.
Palomiehet yrittivät maanantaina rakentaa palokäytävää estääkseen kahden suuren palon yhdistymisen.

- Tilanne vaikuttaa tiukalta, sillä niin suuren liekkimeren sammuttaminen vaikeakulkuisessa maastossa olisi melko mahdoton tehtävä, Sydneyssä asuva Matti Salo kommentoi STT:lle.

Tulipaloista on levinnyt savua Sydneyn taivaalle ja asukkaita on kehotettu pysymään sisätiloissa ja välttämään liikuntaa. Jos tuuli kääntyy puhaltamaan länteen päin, liekit saattavat levitä kaupunkiin asti.

 

Koko talvi on ollut vähäsateinen, joten aluskasvillisuus on ollut melkoisen kuivaa.Useita pienempiä paloja saatiin viikonlopun aikana hallintaan. Maanantaina oli edelleen liekeissä 63 paloa, joista 17 riehui hallitsemattomana.

West Sydney Finnish Club -seuran puheenjohtaja Salo sanoo, että maastopalot eivät ole olleet yllätys paikallisille, mutta palojen suuruutta on kummasteltu.


- Mitään epätavallistahan tässä ei ole. Yleensä lokakuun alusta maaliskuun loppuun näitä paloja sattuu.

Palot kuitenkin alkoivat tänä vuonna tavallista aikaisemmin. Taakse jäänyt kuiva ja lämmin talvi ennakoi palojen suhteen vaikeaa kesää.

- Koko talvi on ollut vähäsateinen, joten aluskasvillisuus on ollut melkoisen kuivaa, ja siten hyvä alusta palolle, Salo kuvailee.
 

Satoja ihmisiä evakossa


New South Walesin osavaltiossa riehuvat palot ovat tuhonneet yli 200 taloa ja sadat ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa. Poliisi on saanut ilmoituksia hylättyjen kotien ryöstelystä paloalueella.

Matti Salo tietää yhden suomalaisen, joka asuu pahimmalla paloalueella Sydneyn ulkopuolella.

- Hänen kotinsa kuitenkin säästyi, sillä liekit jäivät parin kilometrin päähän.


Evakuoiduille asukkaille on järjestetty tilapäismajoitusta, mutta useat ovat joutuneet turvautumaan sukulaistensa tukeen, kertoo Salo.
Osavaltioon on julistettu hätätila, jonka perusteella asukkaita voidaan määrätä evakkoon sakkojen uhalla.

- Emme suunnittele joukkoevakuointeja, osavaltion pelastuskomentaja Shane Fitzsimmons sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt