Molemmat pilotit kääntyivät väärään suuntaan – lento-onnettomuus sekuntien päässä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Molemmat pilotit kääntyivät väärään suuntaan – lento-onnettomuus sekuntien päässä

Kaksi lentokonetta oli vähällä törmätä toisiinsa Skotlannin yllä, kun lentäjät toimivat vastoin lennonjohdon ohjeita. Yksikään neljästä pilotista ei huomannut virhettä.

21.10.2013 4:59

Daily Mailin mukaan Boeing 747 -koneiden kyydissä oli tuhatkunta ihmistä. Kesäkuussa tapahtuneen vaaratilanteen yksityiskohdat ovat tulleet julki vasta nyt.

Hiuksia nostattava tilanne sai alkunsa, kun lennonjohtaja huomasi rinnakkain lentävien koneiden lähestyvän toisiaan vaarallisesti. Hän käski vasemmanpuoleisen koneen lentäjää kääntämään koneensa vasemmalle ja oikeanpuoleisen koneen lentäjää kääntymään oikealle.

Jostain syystä kumpikin lentäjä noudatti ohjetta juuri päinvastoin, jolloin koneet ajautuivat vielä lähemmäs toisiaan. Vaikka kummankin koneen kyydissä oli myös toinen pilotti, yksikään neljästä lentäjästä ei huomannut virhettä.

Pahimmillaan koneet olivat runsaan 30 metrin päässä toisistaan ja onnettomuus vain muutamien sekuntien päässä. Törmäys vältettiin kuitenkin viime tipassa, kun lentäjät huomasivat toisensa.

Asiantuntijat ymmällään

Asiantuntijat eivät ole pystyneet selittämään, kuinka on mahdollista, että molempien koneiden miehistöt tekivät saman virheen.

- Lautakunta oli yllättynyt, että kaikki neljä lentäjää kuulivat tai tulkitsivat väistämisohjeet väärin, vaikka ainakin toinen miehistöistä toisti ne oikein, tapausta tutkineen lautakunnan raportissa lukee.

Lautakunta epäilee, että valtameren ylittämiseen valmistautuneiden lentäjien huomio oli muualla, jolloin he eivät keskittyneet yllättäviin ohjeisiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?